• Početna>
  • Vesti>

Posle 23 godine Marija Novaković se vratila u svoj stan u Prištini

Gotovo 23 godine agonije i borbe za ostvarivanje prava na povratak Marija Novaković iz Prištine vratila se u svoj stan u ovom gradu na Kosovu i Metohiji. Nakon povratka više od dve decenije u naselje Ulpijana u Prištini Marija Novaković je kako kaže, najsrećnija osoba na svetu.

“Ja sam u ovom stanu rođena, udala se, rodila svog starijeg sina, živela do 1999. godine, ali sada imamo još jedan problem postoje 16 kvadrata za koje imam papire, gde su moji roditelji držali video klub, gde sam ja radila kao devojka to još nije oslobođeno i ne znam da li će, ali ja ću ja da se borim i neću da posustanem. Nadam se da ću videti komšiluk iz ostalih ulaza i volela bih da popijemo čaj kao nekad. Moja vrata su za svakog dobrog čoveka, bilo koje nacije uvek otvorena i uvek će biti,” kaže za RTV Gračanica povratnica Marija Novaković.

Marijina majka Slavica Jeremić kaže da je zadovoljna jer je Marija jedan korak napred već ostvarila.

“Nadam se da će Marija ovde da se snađe, da obezbedi sebi lep život, naravno i posao da bi mogla normlano da živi,” kaže Slavica Jeremić.

Najveću podršku u borbi za ostvarivanje prava na povratak Marija je imala u Udruženju poslovnih žena Avenija iz  Laljeg Sela.

“Ministar Rakić je dao čvrsto obećanje da Marija ne brine, da će obezbediti siguran boravak i održivi povratak, a to znači da će dobiti posao, tačnije da će biti vraćena na svoje radno mesto kao vaspitač i da će joj kompletno opremiti stan,  naravno i da će se pobrinuti za njenu bezbednost”, istakla je Gordana Đorić predsednica Udruženja Avenija.

Ovoj odlučnoj i hrabroj ženi bila bi, kako kaže najveća želja da njenim primerom pođu i drugi proterani Srbi, ona se nada da će se to uskoro i dogoditi.

Izvor: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još