Komandant italijanskog KFOR-a sa Srbima u Goraždevcu

Komandant regionalne zone Zapad, pukovnik Marko Javarone sastao se u utorak sa predstavnicima Srba u Goraždevcu.

Na ovom sastanku trebalo je da budu prisutni i predstavnici iz ostalih srpskih sredina u Metohiji, međutim, kako javlja Radio Goraždevac, oni se iz „privatnih razloga“ nisu pojavili na sastanku.

Pukovnik Javarone je izjavio da je KFOR tu da podrži sve zajednice na Kosovu.

„Ono sto mogu da kažem je da smo ovde održali veoma dobar sastanak, gde smo shvatili da bi ova zajednica mogla da bude sjajan primer za integraciju i miran suživot na Kosovu. Hvala vam puno na vremenu koje ste mi posvetili. KFOR je ovde da podrži sve zajednice i pomogne svim ljudima, bez obzira na njihovu pripadnost“, kazao je za ovaj radio pukovnik Javarone.

Miloš Dimitrijević, predstavnik privremenog organa opštine Peć sa sedištem u Goraždevcu, razgovor sa komandantom KFOR-a ocenio je kao konstruktivan. Pričalo se o budućim projektima za srpsku zajednicu.

„Govorili smo o bezbednosti, kao i o situaciji vezanoj za pandemiju korona virusa. Italijanski KFOR nam dosta pomaže. Takođe smo pričali o planiranim projektima, o tome šta mogu da nam pomognu. Pričali smo i o saradnji sa opštinskom zajednicom. Ja sam izneo probleme koje ima srpska zajednica ovde. Dali smo predlog kako da opstanemo ovde i živimo kao naši preci, tako da žive i naša deca“, kazao je za Dimitrijević.

Zajednički sastanak ovakvog tipa sa predstavnicima srpskih sela prvi je od dolaska KFOR-a na Kosovo.

Na sastanku je bio prisutan i komandir policijske stanice u Goraždevcu, Dimitrije Bešović. Pukovnik Javarone nedavno je održao okrugli sto i sa predsednicima pojedinih opština za koje je nadležna regionalna komanda KFOR-a Zapad.

Izvor ifoto Radio Goraždevac

Comments

Pročitaj još