• Početna>
  • Vesti>

Proslava i tribina povodom 100 godina prvog broja „Borbe“

Vek od objavljivanja prvog broja „Borbe“, štampanog u Zagrebu 1922. godine, sutra će biti obeležen na dva odvojena događaja.

Časopis „Borba“ u Svečanoj sali Skupštine Beograda u podne će obeležiti ovaj jubilej. Iste večeri u Kombank dvorani u organizaciji lista „Danas“, koji je „nastao na temelju ’Borbe’“, urednici i novinari organizovaće tribinu povodom ovog jubileja.

Časpopis “Borba” koji se prvenstveno bavi kulturom, obrazovanjem, modom, tradicijom i turizmom pokrenut je pre dve godine. Po rečima direktora kopanije “Borba” Andrije Jorgića, za list pišu mladi ljudi, uglavnom studenti, a ovog meseca časopis je dobio Vukovu nagradu za izuzetan doprinos kulturi, a Kompanija je odlikovana Sretenjskim ordenom drugog stepena povodom 100 godina postojanja.

“Jubilej ćemo proslaviti sa prijateljima i tradicionalno uručiti zahvalnice našeg lista. Među dobitnicima ove godine su Ministarstvo kulture i informisanja, Studio B, Zavod za javno zdravlje Šabac, Tamara Rogović, najmlađa magistarka umetnosti u svetu, Matematička gimnazija, Javna biblioteka Doljevac i Novak Đoković. Biće prikazan i dokumentarni film o istorijatu i promenama kroz koji je prošao list Borba”, rekao je Jorgić, podsećajući da je kuća „Borba“ pokrenula na desetine štampanih izdanja, među kojima su bili „Kekec“ „Večernje novosti“, “Sport”, a 1970. godine grupa novinara pokrenula je radio stanicu Studio B, rekao je Jorgić UNS-u.

On je podsetio da su za Borbu pisali i izveštavali Dobrica Ćosić, Miloš Crnjanski, Ivo Andrić, Slobodan Glumac, Bogdan Tirnanić, Branko V. Radičević, Slobodan Selenić i mnogi drugi.

U 19 sati na tribini “Borbaši govore” o listu i događajima koji su pratili njegovo izlaženje govoriće nekadašnji urednici i novinari različitih rubrika, kao i izveštači „Borbe“.

Među govornicima biće Biljana Stepanović, novinarka ekonomske rubrike koja je karijeru započela u dnevnom listu Borba 1987. godine kao student, u vreme kad je taj list proglašen za list godine bivše Jugoslavije, Momčilo Đorgović, novinar i urednik „Borbe“, koji je dobio Zlatnu plaketu za uređivanje Nedeljne Borbe, Božidar Andrejić, urednik unutrašnjopolitičke rubrike Borbe, koji je bio član Predsedništva UNS i jedan je od osnivača NUNS, a sada piše kolumne za dnevni list Danas, Zoran Pavić, urednik sportske rubrike Borbe, Miroslav Mikuljanac, izveštač Borbe sa demonstracija 9. marta i Dragan Banjac, dugogodišnji novinar Borbe, ratni izveštač iz Sarajeva, Tuzle, Mostara i Dubrovnika.

Na tribini će biti pročitano pismo Gordane Logar, poslednje glavne urednice nezavisne Borbe koja je posle studija počela da se bavi novinarstvom, a u Borbi je ostala najveći deo svog radnog veka. Događaj će moderirati Safeta Biševac, urednica Spoljne politike u Danasu i Draža Petrović, glavni urednik lista Danas.

Izvor: UNS

Comments

Pročitaj još