• Početna>
  • Vesti>

OEBS zabrinut zbog incidenata u verskim objektima, ponovo uspostaviti Opštinske savete za bezbednost

Misija OEBS-a na Kosovu zabrinuta je zbog toga štu su verski objekti i dalje meta incidenata koji uključuju krađu i oštećenje imovine.

U saopštenju ova misija navodi da podržava napore Kosovske policije da održi bezbednost verskih objekata sprovođenjem istrage i privođenjem pravdi odgovornih.

Iz OEBS-a su se založili za ponovno uspostavljanje Opštinskih saveta za bezbednost zajednica (OSBZ) a kako bi se osiguralo da se „čuje zabrinutost svih zajednicu u pogledu bezbednosti“.

„Kao važni forumi na kojima nevećinske zajednice mogu da izraze svoju zabrinutost, Opštinski saveti za bezbednost zajednica su ključni za poboljšanje komunikacije sa institucijama i obezbeđivanje delotvornog rada policije u zajednici“, zaključuje se u saopštenju OEBS-a.

Iz ove misije nisu precizirali povodom kojih konkretno incidenata u verskim objektima reaguju.

Podsetimo, Kancelarija za KiM i Kosovska policija izvestili su u prethodnim danima o seriji incidenata koji su se dogodili u verskim objektima na Kosovu.

Kako su iz Kancelarije saopštili 13. februara, dan ranije je obijena Crkva Svetih Vrača u selu Drenovce kod Kosovske Kamenice i iz nje je odneta određena suma novca, dok su potom iz Kosovske policije naveli da se radi o crkvi u opštini Ranilug, iz koje je odneto oko 700 dinara.

Drugog februara, policija regiona Sever uhapsila je mladića osumnjičenog za tešku krađu u pokušaju u crkvenom objektu u selu Zupče u Zubinom Potoku, koji se takođe tereti za više drugih krađa, takođe u verskim objektima u ovoj opštini.

Krajem januara meseca se u Obiliću dogodila krađa opreme sigurnosnih kamera u džamiji, dok je u istom periodu u Jagnjenici, u opštini Zubin Potok, obijena crkva iz koje je ukradeno između 2.000 i 3.000 dinara.

Izvor KoSSev

Comments

Pročitaj još