• Početna>
  • Vesti>

Ahmeti: Uradili smo strategija za nova priznanja, uskoro novi diplomatski sporazumi

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore izradilo je strategiju za nova priznanja kako bi se izgradio sistemski pristup sa državama koje nisu priznale. Napravljena je i lista prioriteta za prijem u međunarodnim organizacijama.

Prema rečima zamenika ministra spoljnih poslova i dijaspore Krešnika Ahmetija, ne postoji moratorijum na nova priznanja i članstvo u međunarodnim organizacijama jer je istekao Vašingtonskim sporazumom.

On je rekao da će Kosovo uskoro uspostaviti bilateralne odnose sa nekoliko zemalja.

Na diskusiji koju je organizovala nevladina organizacija “PIPS” Ahmeti je predstavio rad Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore tokom jedne godini vlasti i rekao da je prioritet u početku bio funkcionisanje i reorganizacija ovog resora.

„U našem godišnjem planu morali smo da izgradimo strategiju za priznanje i imamo je. Naša ideja je bila da analiziramo svaku državu koja ne priznaje Kosovo i da izgradimo sistemski pristup odnosima sa ovim zemljama. Tamo gde možemo da napravimo velike korake, a gde ne možemo, pravimo male. Pored priznanja, radimo i na potpisivanju sporazuma o diplomatskim odnosima sa zemljama koje još nemaju takve sporazume a neki će uskoro biti potpisani… Radimo po diskreciji, ali mogu reći da je Kosovo imalo posete i delegacije“, rekao je Ahmeti.

Ahmeti je istakao da nije na izvršnoj vlasti kada će podneti zahtev za članstvo u međunarodnim organizacijama, jer svaka organizacija ima svoje rokove i procedure.

„Što se tiče međunarodnih organizacija, ne postoji moratorijum, moramo jasno da kažemo da nema moratorijuma čak ni za priznanje. Od početka naše vlade zadužili smo resor za međunarodne organizacije da napravi strategiju i da je ažurira. Nije na nama da znamo kada možemo da se prijavimo, pošto svaka organizacija ima svoje rokove, postoje i procedure. Na nama je da znamo koji nas najviše zanimaju i da imamo listu prioriteta. Takva lista će, naravno, biti objavljena kada prijave počnu. Svako vladino odeljenje ima međunarodne organizacije koje imaju interes da budu deo toga“, dodao je on.

Podršku kosovskoj diplomatiji i spoljnoj politici dala je zamenica predsednika DPK, Vljora Čitaku koja je kazala da je potrebna veća dinamika i efikasnost.

„Naš stav o važnim spoljnopolitičkim pitanjima se ne menja kad god se menjaju vlade. Moramo da odražavamo stabilnost i predvidljivost. Javno vam obećavam da ćete imati moju podršku u ovom procesu. Znam da je ovde ušlo u modu da se vređaš, čini mi se velika promena, možda se nisam prilagodila, neko mi kaže da se još uvek ponašam kao ambasador, ali bitno je da u spoljnopolitičkim pitanjima postoji koordinacije, jedinstvo, doslednost i predvidljivost”, rekla je on.

Profesor Univerziteta u Dablinu Gezim Visoka rekao je da u 2021. godini nije bilo pomaka u spoljnoj politici i da je bilo više “politika za održavanje odnosa sa saveznicima”.

Comments

Pročitaj još