• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Odlaganje formiranja ZSO znači odlagati šansu za trajnu stabilnost

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da odlaganje formiranja Zajednice srpskih opština znači odlagati izgradnju poverenja, šansu za trajnu stabilnost koja je neophodna da bi na Kosovu i Metohiji postojala bilo kakva budućnost. Ističe da pitanje glasanja Srba na aprilskim izborima više nije političko već civilizacijsko pitanje i da Kurti zabranom glasanja uzgred udara i na jedan od temeljnih principa na kojima je sazdana Amerika.

Govoreći o mogućnosti da šatl diplomatija Miroslava Lajčaka i Eskobara odmrzne dijalog Beograda i Prištine, Đurić je izneo, prema njegovim rečima, svoj lični stav da “od toga nema ništa u skorije vreme”.

“Kurtijeva vlada suštinski, pa čak i javno, odbija da prizna i Briselski i Vašingtonski sporazum, crta imaginarne i nemoguće od realnosti razvedene crvene linije. Kurti priznaje samo sud svoje partije”, rekao je Đurić u intervjuu za današnju “Politiku”.

Takođe je rekao da odlaganje formiranja Zajednice srpskih opština znači “odlagati izgradnju poverenja, šansu za trajnu stabilnost koja je neophodna da bi na KiM postojala bilo kakva budućnost”.

“Priština odbijajući ZSO srlja u ponavljanje nekih od naših grešaka iz prošlosti. ZSO ostaje pružena ruka koju dugoročno svakako ne bi bilo mudro ostaviti da visi u vazduhu”, dodao je Đurić.

Govoreći o saradnji s novim specijalnim američkim izaslanikom za zapadni Balkan, Đurić je mišljenja da je Gabrijel Eskobar “pristupačan i spreman da čuje argumente i različita mišljenja i veoma je posvećen svom poslu”.

Na pitanje da li očekuje da će Srbi glasati na aprilskim izborima na Kosovu i Metohiji, Đurić je odgovorio da ima uveravanja iz američke administracije da “postoji volja da se pomogne po ovoj stvari”.

“To više nije ni političko već civilizacijsko pitanje. Albin Kurti zabranom glasanja uzgred udara i na jedan od temeljnih principa na kojima je sazdana Amerika”, istakao je Đurić.

Đurić je rekao da je Srbija kredibilan i pouzdan partner Americi i da činjenica da je 16 članova Kongresa SAD, od kojih devet republikanaca i sedam demokrata, uputilo pismo podrške Srbiji puno govori o tome da odnos dve države postepeno dobija novi kvalitet.

Izvor: Radio Mitrovica sever / Tanjug

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još