• Početna>
  • Vesti>

Mitropolit Joanikije posetio Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije posetio je na spomen Grigorija Bogoslova i Grigorija Pećkog manastire Pećka patrijaršija i Visoke Dečane. On je bogoslužio u stavropigijalnom manastiru Pećka patrijaršija, uz sasluženje protojereja Nenada Našpalića i jerođakona Sionija.

U arhipastirskoj besedi mitropolit Joanikije je kazao da je Sv. Grigorije novi sveštenomučenik Pećki, koji je postradao krajem 17. i početkom 18. veka, i bio sabrat ove svete obitelji. On je imao u srcu i umu, u mislima, istu onu veru koju je imao i sveti Grigorije Bogoslov, rekao je mitropolit.

“Bio je pesnik, učitelj i veliki borac za svetu veru pravoslavnu. A sabrat ove svete obitelji, kao mladi monah postradao je za Hrista veoma odlučno. Bilo mu je ponuđeno sve od strane inoveraca, i položaj i bogatstvo, i sve druge povlastice ovoga sveta, samo da promeni veru”, rekao je vladika. On je rekao da je sveti Grigorije Bogoslov bio toliko ugledan, da su inoveraci računali da ako se on poturči, da će i mnogi drugi pravoslavni Srbi iz Metohije i šire da promene svoju veru.

Na njegov grob, koji je bio u blizini Pećke patrijaršije, narod je dolazio, prvo pravoslavni a poslije su dolazili i muslimani. Nalazili iscjeljenje od raznih nemoći i bolesti. Mnogi roditelji su dobili potomstvo moleći se Svetome Grigoriju.

Mitropolit se prisetio i poznate priče u Peći. Sveti Grigorije Pećki javio se jednome rušitelju svoje skromne crkvice: Ako ti razrušiš moj dom i ja ću tvoj razoriti. Nažalost, taj nesrećni čovek vrlo brzo izgubio sina jedinca, što je bila strašna opomena.

“Bilo je dosta svedočanstva o njegovim čudesima. Bog ga je na nebu nagradio izobilnom blagodaću zbog njegovog ispovedanja vere i posebno zbog njegovog mučeništva. Pa je i njegov spomen vezan za ovaj praznik Svetog velikoga Grigorija Bogoslova. Divan praznik! Evo i mi smo se danas ovdje sabrali oko spomena novog svetog sveštenomučenika Grigorija. Sabrata ove svetinje i njenog nebeskog pokrovitelja i zaštitnika pravoslavne srpske Metohije. Neka svima bude srećan ovaj svetli i veliki praznik, oba sveta i velika Grigorija. Onog prvog Bogoslava velikoga po umu i po borbi za veru, a ovoga drugoga velikoga po ispovedanju vere, po stradanju za veru i po bezbrojnim čudesima koja je učinio”, zaključio je na kraju besede u Pećkoj patrijaršiji Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Nakon liturgijskog sabranja u Pećkoj patrijaršiji, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije je sa svojom pratnjom posetio manastir Visoki Dečani.

Dočekao ga je iguman manastira, Sava Janjić, sa bratijom ove svetinje.

Izvor: Radio Goraždevac

(Foto MCP, Željko Drašković)

Comments

Pročitaj još