Raste broj zaraženih u srpskim sredinama na KiM

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji poslednjih dana beleži se rast broja novozaraženih, ali i hospitalizovanih kojih je u Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici trenutno 90.

Epidemijska situacija u većinskim srpskim sredinama na KiM je, prema rečima dr Zlatana Eleka ozbiljna, što pokazuje veliki broj novoobolelih i hospitalizovanih.

“Poslednjih dana beležimo trnd porasta novoobolelih što vidimo kroz broj testiranih, od kojih je veći broj pozitivnih. Testiranje u ponedeljak pokazalo je da smo imali od 250 uzoraka, a 140 je bilo pozitivnih. U ovom momentu u KBC Kosovska Mitrovica je 90 pacijenata, 5 je u respiratornom centru. Poslednja dva-tri dana imamo i umrlih, to su većinom starije osobe, to su uglavnom osobe koje nisu vakcinisane”, kazao je Elek.

On apeluje da se građani vakcinišu kako bi se sprečilo širenje virusa, i ističe da je u srpskim sredinama na KiM mali broj vakcinisanih.

“Podaci pokazuju da su na KiM prvom dozov vakcinisane 33 hiljade, 32 000 drugom dozom i oko 12 000 vakcinisanih trećom dozom. To je nedovoljan broj s obzirom da je omikron soj uzeo maha, vrlo brzo se širi. Nismo se adekvatno pridržavali preporučenih mera Kriznog štaba, pa sada imamo rezultate ovakve kakvi jesu. Ono što nije dobro jeste to da je i određen broj zdravstvenih radnika oboleo”, rekao je Elek.

U KBC kontinuirano teče proces rada i u crvenoj i u zelenoj zoni.

Izvor i foto: TV Most

Comments

Pročitaj još