Kada će i kome biti dodeljeni stanovi u Gračanici?

Stanovi koji su izgrađeni za socijalno ugrožene porodice u Gračanici i dalje su prazni. Zgrade koje su započete u Lapljem Selu su tek u sivoj fazi, a građani koji žive u kontejnerima ili stanuju privatno i dalje čekaju nadležne u Opštini Gračanica da izvrše raspodelu. RTV Kim i Radio Goraždevac već dva dana čekaju odgovore iz ove lokalne samouprave.

Izgradnja stambenog kompleksa sa 36 stanova u Gračanici započeta je početkom septembra 2019. godine, a tadašnji direktor Odeljenja za zaštitu životne sredine Dejan Jovanović kazao su oni namenjeni socijalno ugroženim porodicama i mladim bračnim parovima, te da će izgradnja biti završena do kraja 2019. godine.

Međutim, radovi su se odužili, pa je prilikom posete Gračanici direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića 16. juna 2020. godine, najavljeno da će oni biti završeni za mesec dana, da bi gradonačelnik Srđan Popović raspodelu najavio za “naredni period”.

Više od godinu kasnije, 1. oktobra prošle godine, Opština Gračanica je raspisala konkurs za stambeno zbrinjavanje.

Na ovaj konkurs javile su se socijalno ugrožene porodice Ilić i Arsić iz Gračanice.

Zoran i Katarina Ilić sa troje maloletne dece već šest godina žive u kontejneru površine 12,5 metara kvadratnih. Ilići će za par meseci biti bogatiji za još jednog člana, pa se nadaju da će se sa novorođenčetom useliti u novi dom.

“Među prvima sam bio da konkurišem, još uvek nije došla komisija ali se nadamo da će da dođe. Srđan Popović (bivši predsednik opštine) nam je u prošlom mandatu obećao da će nam pomoći i da ćemo dobiti stan. Sada nas je i Ljiljana Šubarić (aktuelna gradonačelnica) obišla, verujemo joj, obišla nas je ovde i videla u kakvim uslovima živimo“, rekao je Ilić.

Ova petočlana porodica se trenutno greje na struju, međutim učestale restrikcije su ih primorale da zimske dane provode kod kumova i rođaka.

„Napravio sam ispred kontejnera improvizovanu šupu, tu imam šporet na drva i da nije njega ne bismo imali gde da spremamo hranu. Grejemo se i tu“, dodao je Ilić.

Ilići se nadaju da će ova zima biti poslednja koju će provesti u uslovima nedostojnim čoveka, te da će konačno biti stambeno zbrinuti.

Za stambeno zbrinjavanje konkursala je i petočlana porodica Arsići i to već peti put. Arsići već 14 godina žive kao podstanari.

„Ne znam da li je komisija krenula da obilazi porodice, ali od poslednjeg konkursa još uvek nisu dolazili kod nas. Po prirodi sam optimista pa se ako ništa drugo u prikrajku nadam da, ako rade shodno zakonu a znam da ispunjavam sve kriterijume, logično je da se nadam da bi trebao da dobijem stan. Apsolutno i kategorički za ovih 14 godina nisam dobio nikakvu pomoć iz opštine. Bila je samo jedna nevladina organizacija koja nam je izašla u susret i beskrajno im hvala na tome“, kazao je Arsić.

Dragan je jedini zaposlen u porodici. Kaže da je veoma teško sa jednom platom školovati tri devojčice.

„Ukoliko stanove podele kako treba, to će biti na opštu korist svih nas. Skoro je bila jedna izjava iz Kancelarije za KiM `da je svaki čovek na Kosovu i Metohiji kao zenica oka, da je bitan i neophodan`, ako im je zaista stalo da se svaki čovek ovde zadrži i da boravi u budućnosti sa svojom decom onda bi to trebali po zakonu i po svim kriterijumima i po pravdi Boga na kraju krajeva da podele a ne kao što je to bio slučaj do sada. Nebrojano slučajeva nepotizma, kumovskih, rodbinskih i prijateljskih veza. Ovo moje mišljenje deli veliki broj ljudi. Živimo jako teško i nikog to ne zanima, ovo je zadnji voz“, rekao je on.

Ukoliko ne dobiju stan, Arsići poručuju da će napustiti Kosovo.

„Ne vidim više sebe ovde. Sit sam obećanja i praznih priča. Jedina alternativa koja mi preostaje da pokupim obuću i odeću koju imam u svom vlasništvu i da odem sa suprugom. Definitivno što dalje van Kosova i Metohije“, zaključuje Arsić.

Slično razmišlja i Zoran Ilić: „Mi verujemo Ljiljani Šubarić, ako nam ovog puta ne izađu u susret i ne dodele stan, mi smo za to da sa decom napustimo Kosovo. Ja ovde ne mogu više da ih mučim“.

Iako je prvobitno najavljeno da su stanovi namenjeni za socijalno ugrožene porodice i mlade bračne parove, u javnosti se već dugo spekuliše da će se u njih useliti lekari koji na Kosovo dolaze iz centralne Srbije radi posla. Da li je ova informacija tačna, iz opštine nisu želeli da potvrde.

Uprkos brojnim pozivima i obećanju od strane Saše Rašića, šefa Kabineta predsednice opštine, RTV Kim i Radio Goraždevac već dva dana ne dobijaju odgovor nadležnih kada će i kome stanovi biti dodeljeni.

Pored Gračanice, kamen temeljac za nove zgrade namenjene socijalno ugroženim porodicama i mladim bračnim parovima postavljen je u Lapljem Selu 12. oktobra 2020. godine, a predviđeno je bilo da radovi budu završeni za mesec i po dana. Međutim, zgrade su još u sivoj fazi.

U međuvremenu je u istom selu započeta izgradnja još jedne stambene jedinice.

Izvor: Kim i Radio Goraždevac

Foto Kim

Comments

Pročitaj još