• Početna>
  • Vesti>

Lajčak: Sporazum o ZSO treba sprovesti, ali ne želimo drugu Republiku Srpsku

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština mora da bude sproveden, ali da “niko razuman ne želi Republiku Srpsku na Kosovu”.

Miroslav Lajčak je, u intervjuu prištinskom portalu Ekspres uoči dolaska na KiM sa američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom, izjavio da niko ne bi predložio stvaranje “druge Republike Srpske” na KiM.

“Nećemo drugu Republiku Srpsku. Nijedna zdrava osoba, pogotovo s obzirom na trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini, ne bi predložila tako nešto, niko kosovskom rukovodstvu neće da kaže da potpiše bilo šta štetno”, istakao je Lajčak.

Lajčak ne zna koji je rok za dogovor, ali kaže da se, ako postoji volja, može postići u roku od nekoliko meseci.

Za dogovor radnih grupa oko registarskih oznaka, kaže da je krajnji rok 26. april, da se delegacije sastaju na mesečnom nivou i da postoje konkretni razgovori o opcijama i daljem putu, uz savete stručnjaka iz Evropske komisije koji se bave ovim pitanjem.

Lajčak smatra da predsednik Srbije i premijer u Prištini mogu da postignu dogovor, tvrdeći da postoji jedinstvena situacija, gde postoje dva jaka lidera, sa jakim mandatom, tako da imaju moć i podršku naroda da to urade.

“Oni znaju da je to i očekivanje međunarodne zajednice. Ali, pre svega, mislim da su ljudi dužni da normalizuju odnose, jer situacija trenutno nije dobra. Dakle, oni mogu i imaju šta je potrebno da donesu te odluke. Ne kažem da je lako, jer je izuzetno osetljivo, ali imamo lidere sa jakim mandatima i oni to mogu”, rekao je Lajčak.

Tri cilja dolaska Lajčaka i Eskobara u Prištinu

Uoči dolaska u Prištinu sa Eskobarom, naveo je da su tri cilja njegovog dolaska.

“Prvo, da se pokaže poruka jedinstva, da se pokaže da dijalog posreduje EU, a podržavaju SAD. Drugo, da slušamo partnere i razgovaramo sa njima kako da nastavimo dalje sa procesom i, treće, da razgovaramo o nekim aktuelnim pitanjima”, naveo je Lajčak, rekavši da u ovom trenutku ne može da ulazi u detalje.

Prema njegovom mišljenju, pravo da daju predloge o formiranju ZSO imaju i Beograd i Priština, i da kao ravnopravne strane imaju i pravo da odbiju.

“Imamo spisak stvari koje Kosovo mora da sprovede i listu koje Srbija mora da primeni. Zajednica je jedno od pitanja o kojima se najviše raspravlja, ali uvek ima pitanja… Kao što sam rekao, sporazumi koji su postignuti u prošlosti moraju da se primene ako želimo da ovaj proces bude ozbiljan. Ali to ne znači da će neko Kosovu nametnuti nešto što Kosovo ne želi. Hajde da budemo vrlo jasni u vezi sa tim”, rekao je Lajčak.

Smatra da pitanje struje na severu Kosova treba brzo da se reši i da veruje da strane mogu brzo da se dogovore i da svi razumeju ozbiljnost ovog pitanja.

“Prioritet za obe strane je pitanje nestalih”

“Pitanje nestalih je prioritet za obe strane, to je veoma osetljivo humanitarno pitanje i naravno porodice nestalih zaslužuju da znaju šta se desilo njihovim najmilijima. Dakle, da to niko ne dovodi u pitanje. I razgovaramo o najboljim načinima za rešavanje ovog pitanja i kako da ubrzamo posao koji je do sada urađen”, rekao je Lajčak.

Dodao je da su EU i SAD u potpunosti usklađene u tome šta žele da postignu procesom dijaloga, a to je održivo dugoročno rešenje.

“Želimo da Kosovo i Srbija ostave prošlost iza sebe i gledaju u budućnost i za to smo u istoj poziciji. Na kraju, ne radi se o EU i SAD, već o rukovodstvu Kosova i Srbije koja treba da sednu i dogovore se. Niko spolja ne može ovo da uradi umesto vas i ovo je za vašu budućnost”, istakao je Lajčak.

Na pitanje da SAD insistiraju na priznanju, a da EU ovo ne pominje, Lajčak kaže da EU to vidi kao “normalizaciju odnosa”.

“Ne želim da to vidim kao kontradikciju. Formula EU je šira, sveobuhvatnija je i ističem da mi ne diktiramo rešenje. Vi ste ti koji odlučuju o rešenju, obe strane. Ne kažemo šta treba ili šta ne treba da se radi. Vi savladavate proces”, podvukao je Lajčak.

Zaključio je da mu je predstojeća poseta biti veoma važna da čuje Kurtija, Vučića, kakav napredak je napravljen i o kojim pitanjima treba razgovarati, te da je moguće da na sledećem sastanku nešto potpišu, ali da to nije uslov.

Izvo RTS

Comments

Pročitaj još