U manastiru Gračanica obeležen Savindan

U manastiru Gračanica je svetom liturgijom i rezanjem slavskog kolača obeležen Savindan, praznik posvećen prvom srpskom arhiepiskopu, prosvetitelju i zaštitniku prosvetnih ustanova.

Liturgiju je u manastiru Gračanica služio sveštenik Darko Marinković, a prisustvovali su vernici, među kojima su bili i radnici i pojedini učenici obrazovnih ustanova sa centralnog Kosova.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije, tradicionalna proslava Svetog Save u Osnovnoj školi „Kralj Milutin“ u Gračanici ove godine je izostala.

„Sveti Sava je bio prvi srpski učitelj i arhiepiskop, nažalost, zbog ove epidemije u školama nije bilo slavlja povodom školske slave. Nisu održane priredbe kao i svake godine. Ovde u manastiru zajedno sa nastavnicima prisustvujemo liturgiji“, kazala je za RTV Kim učenica petog razreda Anđela Milenković.

„Pripremali smo se za program, ali zbog situacije nismo uspeli da proslavimo. Sa svojim drugarima sam došla da prisustvujemo liturgiji“, rekla je Petra Milenković, učenica četvrtog razreda.

„Učestvovao sam u pripremanju priredbe ali zbog korone nismo održali“, kazao je Luka, učenik trećeg razreda.

Direktor OŠ „Kralj Milutin“, Vladimir Milkić rekao je da i ove godine, kao i prethodne, školsku slavu obeležavaju skromno što podrazumeva odlazak na liturgiju i rezanje slavskog kolača.

„Što se tiče samog programa, neće biti održan. Po preporuci Ministarstva prosvete Republike Srbije, morali smo da izostavimo horsko pevanje i grupne programe u priredbi. Rešili smo da ovaj dan proslavimo bez programa, iako su se deca potrudila i spremila program zajedno sa svojim učiteljicama i nastavnicama,“ naveo je direktor Milkić i svojim učenicima čestitao Svetog Savu.

I u drugim školama na centralnom Kosovu izostao je tradicionalni program u čast utemeljivača obrazovanja i prvog srpskog prosvetitelja.

„I ova 2022. godina, školska slava Sveti Sava, u maloj drugačijim okolnostima zbog pandemije koja je već dve godine sa nama. Naravno uz sečenje kolača ovde u manastiru Gračanica. Medicinska škola će ove godine skromno da obeleži u jednoj od učionica škole sa skromnom zahuskom. Nadamo se da će naredne godine biti sve kako treba, da bude održana i škosla priredba, da više budu angažovana deca“, kazao je direktor medicinske škole Miodrag Živić.

On je učenicima savetovao da budu marljivi, dobri i redovni i da se nada da će se u narednom periodu poboljšati okolnosti.

„Bez maski, barijera i distanci. Da se učenici osećaju opuštenije i da im školovanje bude nešto najlepše čega će se sećati kada budu u nekim godinama kada treba toga da se sete. S obzirom na situacija, prilagođavamo se datim okolnostima“, zaključio je Živić.

Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnikom prosvetnih ustanova.

Petković čestitao Savindan

U ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju i u svoje ime direktor Kancelarije za KiM Petar Petković čestitao je Savindan svim učenicima na Kosovu i u centralnoj Srbiji, koji Svetog Savu obeležavaju kao školsku slavu, kao i svim pravoslavnim vernicima.

“On je naša večita priča, nikada do kraja ispričana i završena. Stojeći pred njegovim delom kao pred ogledalom, u njemu sagledavamo našu prošlost, našu istoriju, u njemu se ogledamo i mi sami, onakvi kakvi jesmo danas, ali i kakvi ćemo biti sutra, jer on nije postojao i iščezao, već on jeste i uvek će biti tu, među nama. U današnjem vremenu velikih iskušenja i izazova on je naš savremenik, koji nam je potreban, kao putokaz i duhovna svetlost na prosvetiteljskom, duhovnom, moralnom i svakom drugom, životnom planu”, navodi se u čestitki i dodaje:

“Zato je i naša misija u Kancelariji za Kosovo i Metohiju da obnavljamo i gradimo škole, kulturne centre i obrazovne ustanove u pokrajini, da stvaramo uslove i ulažemo u savremeno i kvalitetno obrazovanje budućih naraštaja, jer ćemo samo tako ostati na istinskom putu svetosavlja”.

Petković je naveo da su u Svetom Savi sabrana sva vremena, povezani vekovi, ukrštene naše istorijske sudbine i sva naša pokolenja, što se u ovim vremenima zasigurno najneposrednije oseća na Kosovu.

Izvor i foto: Kim


Comments

Pročitaj još