• Početna>
  • Vesti>

Niske cene mleka. Mogu li najavljene subvencije pomoći stočarima?

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova raspisalo je konkurs za subvencionisanje proizvodnje mleka. Pomoć će se dodeljivati na osnovu količine, odnosno po litru mleka isporučenog licenciranim mlekarama ili punktovima za prikupljanje. 

Četiri puta se na godišnjem nivou raspisuje konkurs za subvencije i podsticaj proizvodnje mleka. S obzirom da su cene mleka izuzetno niske, ministarstvo na ovaj način pokušava da pomogne stočarima, rekao je za RTV Kim direktor Odeljenja za poljoprivredu u Opštini Gračanica Dragiša Stojanović.

“Osnov za dobijanje ove vrste subvencija je da su prijavljni Agenciji za hranu i veterinu, da poseduju određen broj grla stoke i da predaju šest hiljada litara mleka otkuonim stanicama ili mlekarama za šest meseci. To je osnovno, pored dokumentacije koju treba da poseduju, a to su kopija lične karte i dokaz da su registrovani. Sve ostale informacije postoje na sajtu Odeljenja za poljoprivredu Opštine Gračanica i na sajtu Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj“, rekao je on.

Stojanović kaže da su kriterijumi uglavnom odnose na količinu mleka koja treba da se isporuči mlekarama.

“Imamo vrlo mali broj proizvođača koji zadovojlavaju kriterijum, to je dvoje do troje. Rok za konkurisanje je do 11. februara 2022. godine, svu dokumentaciju predaju u našem odeljenju, a mi prosleđujemo Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova“, kazao je Stojanović.

Takođe ističe da se broj grla stoke na teritoriji cele opštine kreće od 1100 do 1150 govečeta, ali je to promenljiva cifra. Poslednjih godina dolazi do opadanje broja grla stoke na teritoriji celokupne opštine.

Domaćinstvo Sekulića u Livađu poseduje šest krava. Najstariji član ove porodice Slobodan kaže da ove godine planiraju da konkurišu za subvencije za proizvodnju mleka.

“Dnevno proizvodimo i do 70 litara mleka, nemamo ugovor ni sa jednom mlekarom. Nismo zadovoljni trenutnom otkupnom cenom mleka. Litar mleka kreće se 0,75 centi. Registrovali smo domaćinstvo, imamo svoju zemlju, livade sa detelinom, ali sa ovom cenom se ne isplati“, rekao je on.

Dojčin Nedeljković iz Livađa ima pet krava. Na mesečnom nivou proizvede oko 200 litara mleka. Kaže da nije upućen na koji način može da konkuriše za subvencije.

„Imao sam ugovor sa mlekarom, bilo je dobro u početku, ali nismo bili zadovoljni cenom. Ove godine smo u minusu. Hrana je skupa, dok za cenu mleka mogu da kažem da je tu i tamo realna. Hrana je veoma skupa, jedna bala sena košta od 2,5 do 3 evra“, kazao je Nedeljković.

Apliciranje se podnosi opštinskim direkcijama za poljoprivredu. Tokom procedure kontrole, u slučaju utvrđivanja prekršaja, primenjivaće se kaznene mere na osnovu Administrativnog uputstva za direktna plaćanja u oblasti poljoprivrede.

Izvor i foto: Kim

Comments

Pročitaj još