• Početna>
  • Vesti>

Gradonačelnica Preševa: Mere kosovske Vlade značajno otežale slobodu kretanja; nezadovoljni i građani

Odlukom Vlade Kosova svima koji nemaju tri doze vakcina zabranjen je ulazak na teritoriju Kosova. Građani kažu da tri evropske doze vakcine nisu potrebne ni u jednoj evropskoj zemlji.

Svako vozilo koje ulazi se kontroliše. U dokumentaciji koju policijski službenici zahtevaju na graničnom prelazu Merdare već je postao kao obavezan – dokaz o vakcinaciji sa tri doze, prenosi KoSSev.

O tome svedoče i građani koji dolaze iz inostranstva.

„Ovde na pograničnom prelazu na Kosovu od nas je traženo da imamo tri doze vakcine. U Nemačkoj sa dve, u Evropi ne traže ni na jednoj granici, samo na Kosovu. Malo teško, ali šta da radimo“, rekao je građanin.

Gradonačelnica Preševa Ardita Sinani oglasila se na Fejsbuku nakon pooštravanja antikovid mera na Kosovu. Navodi da su mere značajno otežale slobodu kretanja građana iz tri opštine na jugu Srbije ka Kosovu.

Mera koja se najviše kritikuje je neophodnost o tri doze vakcine, odnosno dve, zajedno sa negativnim RT-PCR testom.

Kosovska vlada uvela je od 22. januara nove mere u borbi protiv pandemije koronavirusa koje važe do 4. februara. Za ulazak na Kosovo neophodan je dokaz o imunizaciji sa tri doze ili dve uz negativan PCR test. Ipak, postoje i izuzeci koji se odnose na mlađe osobe, građane Kosova i druge. Ujedno je odlučeno da policijski čas kreće od 22.00, a da je rad ugostiteljskih objekata dozvoljen do 21.00. Na Kosovu, treću dozu, pri kosovskom sistemu primilo je ukupno 10.781 osoba. 

Izvor KoSSev

foto arhiva

Comments

Pročitaj još