• Početna>
  • Vesti>

Francuska i Nemačka pozivaju Beograd i Prištinu da se maksimalno uključe u dijalog

Ambasadori Nemačke i Francuske na Kosovu, Jorn Rode i Marin Kristin Butel, su u svom zajedničkom saopštenju pozvali zvanični Beograd i Prištinu da se maksimalno uključe u dijalog, koji se vodi uz posredovanje Evropske unije i njenoj specijalnog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka.

“Kosovo i Srbija su Evropa, Zapadni Balkan je u njenom srcu. Evropska unija i njene države članice, na čijem su čelu Francuska i Nemačka, pružaju snažnu podršku Srbiji i Kosovu, koji su predodređeni da se integrišu u našu Uniju. Zato danas pozivamo Srbiju i Kosovo da iskoriste ovu inspiraciju da se u potpunosti uključe u dijalog koji vodi EU i specijalni predstavnik Miroslav Lajčak” navodi se u saopštenju.

U zajedničkom saopštenju se navodi da je to “najbolji put ka miru, prosperitetu i ka EU”.

“Upravo u ovom dijalogu moraju se dati konstruktivni predlozi koji čuvaju budućnost i zajedničke interese, kao i građana. Kroz ovaj dijalog se može izgraditi poverenje, uz poštovanje jednih prema drugima i prema prošlim i budućim sporazumima” stoji u saopštenju.

Francuska i Nemačka će nastaviti da budu tu, da podrže dijalog između Srbije i Kosova, kao i sve reforme koje ih približavaju evropskim integracijama, za dobrobit demokratije i svih evropskih građana, zaključuje se u zajedničkom saopštenju ambasadora Francuske i Nemačke u Prištini.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: Ambasada Nemačke na Kosovu

Comments

Pročitaj još