• Početna>
  • Vesti>

Najviše novozaraženih u jednom danu od početka pandemije – više od 18.000, preminulo još 26 ljudi

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 18.006 slučajeva zaraze koronavirusom, od testiranih 39.740 uzorka. Od posledica zaraze preminulo je još 26 osoba. Na respiratorima 109 pacijenata.

Redovi ispred kovid ambulantiširom Srbije se ne smanjuju, već nekoliko dana registruje se petocifreni broj zaraženih.

Direktorka Kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević rekla je za RTS da je u toj ustanovi za samo pet dana hospitalizovano 323 pacijenta.

“Imamo pacijente kao u momentu otvaranja Kovid bolnice u decembru 2020. godine, ali raduje me da nema povećanja pacijenata na odeljenjima intenzivne nege”, kaže direktorka Kovid bolnice u Batajnici. 

Olivera Ostojić, načelnica dečje klinike KBC “Dr Dragiša Mišović” kaže za RTS da je u toj ustanovi 38 dece sa tridesetak pratilaca.

“Dosta je veliki broj pacijenata, i to se brzo povećava. Svakodnevno imamo po desetak prijema, dolazimo na brojku kao iz prethodnih talasa. Od Nove godine se taj broj višestruko uvećao i svaki dan se povećava”, rekla je Ostojićeva. 

Vlada Srbije usvojila je izmenu Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 po kojoj su zaraženi koronavirusom koji se leče kod kuće obavezni da budu u izolaciji sedam dana, a posle pregleda u kovid ambulanti izolacija se bez testiranja prekida.

Izmenom Uredbe, koja je objavljena u Službenom glasniku i stupila na snagu, precizira se da se ova odredba odnosi na osobe kod kojih je testiranjem utvrđeno prisustvo virusa, a kod kojih nije utvrđeno prisustvo nijednog simptoma ili znaka bolesti, odnosno kod kojih težina bolesti ne zahteva lečenje u bolničkim uslovima.

Izvor: RTS


Comments

Pročitaj još