Osmani: Cilj Beograda je da destabilizuje region

Foto: Al Džazira

Vjosa Osmani izjavila je pred poslanicima skupštine da je dijalog sa Beogradom “važan alat za stabilnost i razvoj regiona” i poručila “da će Kosovo nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u ovom procesu”.

U godišnjem obraćanju rekla je da “ne vidi takav pristup iz Srbije, čiji ciljevi ostaju isti, uz mogućnost promene strategije”.

“Srbija ima jasne teritorijalne pretenzije prema Kosovu i to ne krije u svojoj retorici ili delovanju. Služeći kao odskočna daska za ruske interese u regionu, Srbija ima za cilj da destabilizuje zemlje u regionu, uključujući i Kosovo, kao i logiku prošlog veka. Što se tiče dijaloga, on ne može da uspe ako ne učimo na greškama iz prošlosti. Nije i nećemo dozvoliti da se dijalog transformiše za status, teritoriju, unutrašnju funkcionalnost i za ustavni poredak naše zemlje”, rekla je Osmanijeva, prenose mediji u Prištini.

Optužila je Beograd “da deluje idejama i logikom prošlog veka, idejama koje dovode do novih sukoba”.

Navodi da “takve ideje stvaraju nove sukobe i disfunkcije”. 

Ističe “da je Kosovo najvažniji projekat američke i evropske spoljne politike”, i da je ona kao predsednica posvećena unapređenju interesa Prištine.

Izvor: RTS

Foto: Al Džazira

Comments

Pročitaj još