• Početna>
  • Vesti>

Preminuo još 61 pacijent, novih 6.726 slučajeva zaraze

Foto: Pixabay

U Srbiji je, prema poslednjim podacima, zabeleženo 6.726 novih slučajeva koronavirusa, od 24.149 testiranih uzoraka. Od posledica zaraze preminula je 61 osoba.

Na respiratoru je 279 pacijenta.

Epidemijska situacija u Srbiji izuzetno je teška i ne bira koga će napasti. 

U našu zemlju stiže peta vakcina protiv koronavirusa – Moderna.

Agencija za lekove treba da izda sertifikat za korišćenje vakcine “moderna”, nakon čega će ona moći da se koristi. To će se desiti brzo, možda čak i ove nedelje, rekla je direktorka “Batuta” Verica Jovanović. 

Verica Jovanović ističe da je prvu dozu vakcine do sada primilo 3.159.568 osoba, drugu dozu 3.004.046 osoba, a buster dozu 974.481 osoba.

Kaže da je u ovom trenutku najvažnije apelovati na građane da se vakcinišu prvom dozom vakcine jer će nas ona zaštititi i u samom kolektivu i uticati da se tok pandemije zaustavi. 

Krizni štab će zasedati sutra, a trebalo bi da se donese odluka o produženju jesenjeg raspusta na 9 dana.

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je da koronavirus mutira ako se razmnožava, da se razmnožava ako se ljudi zaražavaju, a da se oni zaražavaju ako ne pridržavaju protivpandemijskih mera i ako se ne vakcinišu.

Ivanuša je za RTS rekao da u više od 90 odsto slučajeva vakcinisani nisu razvili teške oblike bolesti, dok se u oko 60 odsto slučajeva vakcinisani nisu zarazili delta sojem.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još