Nova provala u Orahovcu, obijena kuća Grkovića

Samo dan nakon što je provaljena kuća Mirjane Dedić u Orahovcu, nepoznate osobe su u petak, 10.09.2021. godine, u jutarnjim časovima, provalile i u kuću Nebojše Grkovića.

Upad je izveden u trenutku dok ukućani, bračni par Grković, nisu bili kod kuće, što ukazuje na to da su provalnici znali da je kuća prazna i da su prethodno pomno pratili njihovo kretanje. 

Naime, supruga vlasnika kuće se, zbog bolesti, toga dana nalazila u bolnici u Kosovskoj Mitrovici, dok je vlasnik, rano ujutru, oko 06:15 časova, napustio kuću da bi organizovano, sa grupom srpskih građana, autobusom otputovao za Kuršumliju radi kolektivne vakcinacije u tamošenjem Zdravstvenom centru. Po povratku u Orahovac, negde oko 14:30 časova, kada je hteo da uđe u kuću, nije mogao da otvori dvorišna vrata.

Zamolio je svog mlađeg komšiju da preskoči zid, uđe u njegovo dvorište i vidi o čemu se radi. Komšija je ustanovio da su vrata blokirana namaknutom rezom sa njihove unutrašnje strane. Kada je ušao u kuću, zatekao je ispreturane sobe, sa gomilom razbacanih stvari po podu. Ispostavilo se da su provalnici zatvorili dvorišna vrata sa unutrašnje strane, kako bi nesmetano mogli da pretresu kuću u potrazi, pretpostavlja se, za novcem ili nekim drugim dragocenostima, koji su njihov najčešći plen.

 Grković je pozvao kosovsku policiju koja je obavila uviđaj na lice mesta, da bi, nedugo zatim, došla još jedna patrola kosovske policije i ponovila uviđaj. Ovo je druga provala srpskih kuća u Orahovcu za protekla dva dana. Za razliku od prve, koja je izvedena pod okriljem noći, ova druga je izvedena po danu tj. u prepodnevnim časovima, pa se srpski građani sa strahom pitaju šta im se sledeće može dogoditi i kada će već jednom prestati ovakvi nekažnjeni upadi u srpske kuće. I ova kuća, kao i nedavno provaljena kuća Mirjane Dedić se nalazi na glavnoj srpskoj ulici u gornjem delu Orahovca. 

Po reakciji kosovske policije iskazane tokom uviđaja provaljene kuće Mirjane Dedić, stekao se utisak da znaju o kojoj se grupi izgrednika radi, ali čini se da ih je jučerašnja provala kuće Nebojše Grkovića ponovo iznenadila i zatekla nespremne. Zbog ovakvih čestih provala i pljački srpskih kuća u Orahovcu, građani se sve ređe odlučuju da napuštaju svoje domove i negde otputuju na duže vrema, a kada to, iz neke velike nužde, ipak moraju da učine, onda zamole nekog svog rođaka ili komšiju da im pričuva kuću, tako što će, kako to najčešće biva, noćiti u njoj tokom njihovog odsustva. 

Inače, po rečima vlasnika kuće Nebojše Grkovića, prema prvim proverama ispreturanih stvari i pokućstva, u kući, srećom, ništa ne nedostaje.

Izvor : KIM

Foto Orahovac(arhiva)

Comments

Pročitaj još