• Početna>
  • Vesti>

Evropska unija raspoređuje misiju za posmatranje lokalnih izbora 17. oktobra

Evropska unija će rasporediti misiju za posmatranje izbora, kako bi posmatrala lokalne izbore koji su zakazani za 17. oktobar 2021. godine, saopšteno je iz Kancelarije EU u Prištini.

Žozep Borelj visoki predstavnik Unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku i podpredsednik Evropske komisije, imenovao je Lukasa Mandla, člana Evropskog parlamenta kao glavnog posmatrača EU EOM 2021 za Kosovo. Misija je počela sa raspoređenjem početkom septembra.

Borelj je tom prilikom poručio da će Evropska unija ostati posvećena i angažovana u podršci Kosova ka njegovom evropskom putu i u očvršćavanju svoje demokratske vladavine. 

“Već po treći put, posmatraćemo opštinske izbore na Kosovu, kroz EU Misiju za posmatranje izbora (EOM). Uveren sam u to da će prisustvo misije doprineti sveuključujućem, uvrjerljivijim i transparentnijim izbornim procesom, kao i budućim  neophodnim izbornim reformama. Mi se unapred radujemo da nastavimo saranju sa vlastima Kosova u osnaživanju izbornog procesa u skladu sa predlozima i zaključcima naših uzastopnih misija.” rekao je Borelj.

Glavni posmatrač Lukas Mandl se zahvalio na poverenoj odgovornosti povodom rukovođenja ove misije.

“Uveren sam u to da će misija imati dodatnu vrednost u izbornom procesu. Radujem se unapred upoznavanju i angažovanju na terenu sa vlastima, političkim partijama, kandidatima, civilnim društvima i ostalim izbornim akterima.” kazao je Mandl.

Glavni tim EU EOM koji se sastoji od 10 izbornih stručnjaka stići će u Prištinu 5. septembra. 22 dugoročna posmatrača će se pridružiti misiji i biće raspoređeni širom zemlje. Misija će biti ojačana kratkoročnim posmatračima u toku izbornog dana. EU EOM će ostati u zemlji do završetka izbornog procesa, uključujući i moguću drugu rundu izbora za gradonačelnika, 14. novembra.

U skladu sa EU izbornom posmatračkom izbornom metodologijom, misija će izdati preliminarnu izjavu i održati konferenciju za štampu u Prištini nedugo posle izbora.  Finalni izveštaj, koji će uključiti preporuke za buduće izborne procese, biće predstavljen i podeljen sa akterima po završetku čitavog izbornog procesa.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još