Trendafilova: Specijalni sud nije monoetnički

Predsednica Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu, odnosno suda za ratne zločine počinjene na Kosovu od 1998. do 2000. godine, Ekaterina Trendafilova, izjavila je danas u severnom delu Mitrovice da ne vidi pravnu osnovu tvrdnji pojedinaca da je taj sud monoetnički.

Ona je ponovila da se ovaj sud bavi individualnom krivičnom odgovornošću navodnih počinilaca ratnih zločina na teritoriji Kosova.

“Ne postoji pravna osnova za to da je Specijalni sud monoetnički. Zakon je veoma jasan. Dakle, tu spada svako ko je počinio zločine u periodu od 1998. do 2000. godine, koji spadaju pod jurisdikciju suda, a to su zločini protiv čovečnosti, ratni zločini i drugi, kao što je i predviđeno Krivičnim zakonikom Kosova”, objašnjava Trendafilova.

Navela je da će mandat Specijalizovanih veća prestati kada Savet Evrope obavesti kosovske institucije da su svi istražni postupci pred Specijalizovanim komorama okončani.

Sekretar suda Fidelma Donlon, istakla je da su Specijalizovana veća nastavila da sprovode svoj mandat bez smetnji, te da je u toku prošle godine ostvaren značajan napredak.

“Obrađeno je 3.000 podnesaka u okviru Suda, koje su podneli odbrana, tužilaštvo, pravnici, zastupnici, kao i odluke raznih veća.“

Dodala je da su bezbednost, sigurnost i dobrobit svedoka apsolutni prioritet.

U okviru Specijalnog suda za sada su optužena osmorica pripadnika bivše OVK – Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići, Redžep Seljimi, Saljih Mustafa, Hisni Gucati, Nasim Haradinaj i Pjeter Šalja.

Prvo suđenje treba da počne 15. septembra i to Saljihu Mustafi.

“Ljudi mogu da nastave da se prijavljuju da učestvuju kao žrtve sve dok tužilaštvo ne završi sa svojim predstavljanjem predmeta. Postupak za žrtve je otvoren i u predmetu Tačija i ostalih”, poručila je Donlon.

Na pitanje da li su one ili sud doživeli bilo kakav pokušaj pojedinaca iz spoljnih organizacija ili država da utiču ili ometaju rad suda, jednoglasno su odgovorile: “Nikada!”

“Nadam se da niko neće sebi dati za pravo da to uradi. Mi smo sud na osnovu zakona i ništa drugo. Niko nikada nije pokušao da uradi nešto slično”, istakla je Trendafilova.

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još