• Početna>
  • Vesti>

Tiodorović – Nalazimo se u situaciji u kojoj nam ne treba mnogo ubeđivanja

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović je u izjavi za Dankos plus TV rekao da epidemiološka situacija u našoj zemlji nije nesigurna kao što smo ocenjivali do sada i da se može reći da je nepovoljna, a da je u pojedinim delovima Raške oblasti, odnosno Novi Pazar i Tutin vanredna situacija s obzirom na broj obolelih i hospitalizovanih.

On je ukazao na početak velikog udara virusa i velikog prenosa i poručio da moramo biti svesni posledica koje virus može da donese.

Na pitanje kada se očekuje vrhunac novog talasa virusa Tiodorović odgovara da je on “sigurno već počeo i da će taj vrhunac biti razvučen i biti na vrhuncu najmanje nedelju dana, što znači da ćemo se kretati u ciframa od 3000 do 5000 hiljada zaraženih dnevno pa i preko 5000 zaraženih.“

Tiodorović napominje da jedan zaraženi bolesnik može zaraziti do 8 ljudi i to nam govori koliko je njegovo širenje ubrzano, ali da je hospitalizacija u nižoj stopi za sada i možemo reći da se od tog broja obolelih 1 do 3 procenata hospitalizuje.

“To je daleko manji broj nego od onog što smo očekivali. Može se reći da je veći broj zaraženih mlađe populacije i da u starosnoj strukturi – radno aktivnog stanovništva od 35 do 65 godina oni predstavljaju osnov u toj piramidi povećanja broja obolelih i da je njihov procenat 60 posto od dnevnog broja zaraženih, ali i hospitalizovanih. I dalje u su hospitalizaciji najteži bolesnici starije osobe, nevakcinisani i oni učestvuju u broju umrlih sa 70 procenata” rekao je Tiodorović.

On navodi da imamo situaciju koja liči na prethodne ali se i razlikuje.

“Razlika je u tome da hospitalizacija ne prati tim intenzitetom broj novootkrivenih potvrđenih slučajeva, kao i da to ne treba da nas poljulja kao da i dalje treba da se držimo mera koje su predviđene, koje su jednostavne i koje nikada nismo ukinuli, kako mi tako i ceo svet. Osnovne tri mere su nošenje maske u zatvorenom, držanje distance od najmanje 2 metra i na otvorenom i na zatvorenom prostoru kao i uredna dezinfekcija koja nas može očuvati i dati veliku prednost” navodi Tiodorović.

Najvažnija stvar u ovom novom broju obolelih i hospitalizovanih jeste da preko 80 procenata čine nevakcinisani, a u broju umrlih preko 92 procenata, dodaje Tiodorović.

“Što se vakcinisanih tiče ima ih i među obolelima, kao i među umrlima i da su to uglavnom teški hronični bolesnici sa teškom kliničkom slikom gde vakcina još uvek nije stigla da razvije dovoljnu moć i te su osobe jako ugrožene” ističe on.

Dolazimo do toga da su i dalje nevakcinisani i starija populacija najugroženija grupa i da se moraju strogo pridržavati mere, poručuje Tiodorović.

“Bili smo među prvih nekoliko zemalja i imali smo na raspolaganju mnogo vakcina kao i sada sa dovoljnim brojem vakcina da vakcinišemo sve naše stanovnike, ali ipak se desilo veliko opuštanje. Krenula je malo bolja situacija u letnjim mesecima, posebno do druge polovine jula gde smo mi već skretali pažnju da će to veliko opuštanje i velika, nedovoljna zainteresovanost za vakcinaciju, dovesti do toga da nismo više vodeći po broju vakcinisanih” navodi on.

“Ne možemo se pohvaliti broju vakcinisanih kod mlađe populacije, mislim na decu od 12 godina, i da pre svega treba da se vakciniše radnoaktivno stanovništvo koje nije obavilo svoju dužnost i da nisu na dovoljnom nivou posvećenosti. Takođe, podaci iz sveta da dobar broj antivaksera je umrlo od Covid 19 i da se o tome malo govori i iznose podaci ali mi sada ne govorimo da je samo vakcina spas, a ona jeste jedino spas, nego da bismo dokazali da morate biti dobro ubeđeni i dobro pripremljeni za vakcinaciju jer ona nije samo pitanje demokratije nego civilizacije” dodaje Tiodorović.

Govoreći o vakcinaciji trećom (buster) dozom vakcine, Tiodorović kaže da da svetska zdravstvena organizacija još uvek nema jasne preporuke i da je jedna od glavnih preporuka da oni koji su se vakcinisali jednom dozom nastave da se vakcinišu istom vakcinom.

“Svi istaknuti naučnici i sve istaknute laboratorije u svetu još uvek nemaju jasnu preporuku o kombinovanim vakcinama i da profesor daje savet da ukoliko se opredelite za treću duzu trebate se konsultovati sa svojim lekarom i da su sve vakcine koje imamo dobre vakcine” kaže Tiodorović.

Što se tiče prioritetnih građana za treću dozu vakcinu tu spadaju sve hronične i ispoljene bolesti (hronično plućne bolesti, kardiovaskularne bolesti, onkološke i defrološke bolesti i sve bolesti koje dovode do pada imuniteta) stavljaju se u prvi red za vakcinaciju.

Izvor: Dankos plus TV

Comments

Pročitaj još