Preminule još 24 osobe, nova 5.633 slučaja zaraze

Broj novozaraženih u Srbiji nastavlja da raste, pa je tako u poslednja 24 sata registrovana su  5.633 nova slučaja koronavirusa, među 21.757 testiranih uzoraka.

Od posledica ove infekcije u protekla 24 sata preminule su 24 osobe.

Na respiratorima se nalazi 121 pacijent.

Epidemijska situacija se pogoršava iz dana u dan. Sve je veći broj osoba u bolnicama, na respiratoru i preminulih.

Sve više bolnica ulazi u kovid sistem. Raste broj pregleda i u kovid ambulantama.

U kovid bolnici u Batajnici, trenutno se leči oko 700 obolelih. Direktorka te ustanove dr Tatjana Adžić Vukičević rekla je za RTS da za deset meseci rada nije bilo težeg mlađeg pacijenta od dvadesetogodišnje devojke.

“Za osamnaest meseci koliko se borimo sa pandemijom i deset meseci rada kovid bolnice nismo imali težeg mlađeg pacijenta. Devojka stara 20 godina, apotekar iz Beograda, nevakcinisana, nema nijednu pridruženu bolest. Juče je intubirana, ona nema pluća, diše sa levim vrhom pluća, njena pluća su zacementirana”, kaže ona.

Navodi da od deset pacijenata u jedinici intenzivne niko nije vakcinisan.

Zbog sve gore situacije u Srbiji ambasadori država EU danas odlučuju o tome hoće li Srbija i još pet zemalja biti uklonjene sa tzv. zelene liste epidemijski bezbednih zemalja.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kaže za RTS da ćemo moći da putujemo pod znacima navoda normalno u odnosu na kovid situaciju.

“Svi znamo da je neophodno ili da ste vakcinisani ili negativni pi-si-ar test. Zdravstvena situacija u Srbiji se alarmantno pogoršava i to će sigurno uticati na odluke koje će danas biti donešene”, navela je Matićeva.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još