• Početna>
  • Vesti>

Vučić uručio odlikovanje austrijskom kancelaru: Uvek možemo da računamo na prijatelja kakav je Austrija

Predsednik Aleksandar Vučić uručio je austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu Orden Republike Srbije na lenti. Poručio je da Srbija može biti njegova druga kuća. Uvereni smo da ćemo austrijsku podršku imati i ubuduće, podvukao je Vučić. Austrijski kancelar Sebastijan Kurc naveo je da se Austrija unutar EU kontinuirano zalaže za postupak pridruživanja i evropsku perspektivu Srbije i zemalja Zapadnog Balkana.

Aleksandar Vučić je u obraćanju rekao da mu je čast i posebno zadovoljstvo da austrijskom kancelaru kao osvedočenom prijatelju uruči najviše državno odlikovanje za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje.

“Predanost koju godinama pokazujete u jačanju ukupnih odnosa od ogromnog je značaja za Srbiju i za mene lično kao predsednika. Ostavili ste veliki utisak i pre nego što se izabrani za saveznog kancelara”, poručio je Vučić.

“Sećam se i prijema u Beču u čast srpske dijaspore i mnogo drugih gestova”, rekao je predsednik Srbije.

Srbija je zahvalna na ličnom doprinosu, naglasio je Vučić i uzrazio uverenje da ćemo austrijsku podršku imati i ubuduće.

“Za nas je posebno važno kada u uslovima kada se suočavamo sa teškoćama od migrantskih kriza do kovida možemo da računamo na prijatelje”, rekao je predsednik Srbije, dodajući da je Sebastijan Kurc najtalentovaniji političar.

Predesdnik Vučić je rekao da smo udvostručili saradnju u poslednjih deset godina, dobrim delom, zahvaljujući zalaganju Sebastijana Kurca.

“Hvala na tome što podstičete investitore da dolaze u Srbiju i što brinete. Neretko doživljavamo Beč kao jedan od svojih gradova”, zaključio je Vučić. 

“Čestitam, ovo za nas nije ni mali ni beznačajni dan”, rekao je na kraju obraćanja Vučić.

Kurc: Austrija se kontinuirano zalaže za evropsku perspektivu Srbije

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je da se uvek trudio da ima dobar kontakt sa zemljama Zapadnog Balkana.

“Veoma nas raduje što u Austriji imamo mnoge ljude koji vuku korene sa Zapadnog Balkana i koji su dali veliki doprinos našem društvu”, dodao je Kurc.

Zahvalio je na dobroj ekonomskoj razmeni Austrije sa Srbijom, koja je najveći ekonomski partner Austrije na Zapadnom Balkanu i dodao da imamo obim razmene od preko jedne milijarde.

Austrija je jedan od najvećih ulagača u Srbiji, rekao je Kurc i čestitao dobar privredni razvoj u Srbiji:

“Privredni rast od 6 ili 7 odsto je veoma impresivan, posebno kada pogledamo prošlu godinu kada je teško bila ijedna zemlja sa malim gubicima kao što je Srbija.”

Kurc je čestitao na ophođenju u pandemiji, jer je Srbija, kako je naglasio, među prvima počela sa vakcinacijom, čak i pre nekih država članica EU.

“Poslednjih godina smo imali veliki izazov u vidu migracija i Srbija je dala veliki doprinos u borbi protiv ilegalnih migracija”, rekao je Kurc i dodao da ga raduje što postoji dobra saradnja srpske sa austrijskom policijom.

Naglasio je da se Austrija unutar EU kontinuirano zalaže za postupak pridruživanja i evropsku perspektivu Srbije i zemalja Zapadnog Balkana.

“Tu će i ubuduće biti puna podrška Austrija i u tom smislu zahvaljujem na dobroj bilateralnoj saradnji na političkom nivou, na dobroj privrednoj saradnji, ali i na snažnim međuljudskim odnosima i povezanosti koja postoji između Austrije i Srbije”, zaključio je Kurc.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc boravi u jednodnevnoj poseti Srbiji.

Kurc se po dolasku iza zatvorenih vrata sastao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, posle čega je održan i plenarni sastanak delegacija dveju zemalja.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još