• Početna>
  • Vesti>

Šahisti “Trepče” ove godine ciljaju Prvu ligu Srbije

Šahovski klub „Trepča“ će ove sezone pokušati da se plasira u Prvu ligu Srbije obzirom da im je data mogućnost da učešćem u Prvoj ligi, ukoliko budu uspeli da ostvare kvalitetan plasman na takmičenju centralne prve lige koja će biti održana od 26. septembra do 4. oktobra u Bajinoj bašti, rekao je za program Radio Kosovske Mitrovice predsednik kluba Momčilo Adžić.

Liga će trajati devet dana, gde se u dva dana igraju po dva kola a igraće se po klasičnom sistemu, 40 poteza, po sat i po vremena sa bonifikacijom od trideset sekundi po potezu. Pobednik lige ulazi u Prvu ligu Srbije.

„Mi trenutno imamo samo naše igrače i pokušavamo da obezbedimo minimalne uslove za predstojeće takmičenje, što podrazumeva putne troškove, smeštaj i hranu.  U slučaju da obezbedimo dodatnu svotu novca, kupili bi jednog igrača jer je konkurencija zaista jaka i večina klubova ima po jednog ili dvojicu velemajstora na prvoj ili drugoj tabli. Ako ne uspemo da osiguramo jednog dobrog igrača onda ćemo se boriti za opstanak, jer ponavljam, konkurencija je izuzetno jaka, jer je to druga najjača liga u Srbiji. U svakom slučaju, mi smo zadovoljni što igramo na tom nivou i što ćemo se boriti i pokušati da na sve načine opstanemo i narednih godina, što nam je i cilj“ rekao je Adžić.

Kako bi opstali u ligaškom takmičenju, potrebna su nam finansijska sredstva, koja su nam u odnosu na prethohni period znatno umanjena iako smo napredovali u rangu takmičenja, dodaje Adžić.

„Mi imamo potpisan ugovor sa Privremenim organom opštine Kosovska Mitrovica o sufinansiranju klubova a prošle godine nam je celokupan budžet bio 450.000 dinara, što je otprilike pokrivalo ligu i kup, uz dodatno obezbeđenih 100.000 dinara, tako da smo na turnire odlazili bez problema. Međutim, ove godine budžet nam je smanjen i umesto 450.000 dinara dobili smo 150.000 dinara. To znači da ove godine moramo da pronađemo dodatna sredstva preko nekih firmi i ostalih zainteresovanih, pa ćemo da vidimo koliko toga možemo da učinimo“ navodi Adžić.

Šahovski savez Kosova i Metohije je započeo novu sezonu šahovskih turnira u pojedinačnoj konkurenciji u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici. Ovi turniri se održavaju svake nedelje, i i igraju se na 10 minuta sa bonifikacijom od 5 sekundi, a pravo na učešće imaju svi zainteresovani ljubitelji šaha.  Za pobednike turnira obezbeđene su prigodne novčane nagrade.

Šahovska Liga Kosova i Metohije, koja ove godine broji veliki broj kvalitetnih klubova iz Gračanice, Zvečana, Kosovske Mitrovice, Štrpca, Zubinog Potoka, Leposavića počinje septembra meseca.

Adžić dodaje da je u planu realizovanje i organizovanje pionirskog prvenstva, uzrasta do 14 godina, a kao i formiranje ženske ekipe, koja za sada broji šest članova.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još