• Početna>
  • Vesti>

Patrijarh Porfirije: Zlo je upisalo sebi još jedan dobitak, čovek je poražen, a Bog koji hoće mir među ljudima još jednom je izneveren, i to kako!

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirija sinoć u zemunskom naselju Busije posle pomena Srbima postradalim u oružanoj akciji hrvatske vojske i policije „Oluja“ održao je besedu

“Sabrali smo se ovde u ime Božje, draga braćo i sestre, da se pomolimo vaskrslom Gospodu Isusu Hristu da u svoje naručje primi sve naše rođake, susede, sugrađane, nevino postradale strašnih avustovskih dana 1995. godine; i ne samo tada, nego i pre toga: od Zadarske kristalne noći, preko stradanja u Medaku i ličkim selima; do Pakraca i zapadnoslavonskih sela. Sve nevino pobijene u gradovima i selima, po ulica i njivama, u kućama i stanovima. Sabrali smo se da se molitveno setimo nebivalog po razmerama na evropskim prostorima nasilnog egzodusa našeg naroda sa područja Dalmacije, Banije, Korduna, Like i zapadne Slavonije.

Sve je to kamičak u mozaiku naših novijih stradanja i raspeća, zajedno sa Jadovnom, Jastrebarskim, Mlakom, Glinom i Jasenovcem, stravičnim logorom smrti iz kojeg su poslednjih nekoliko preživelih danas sa nama, čijim se stradanjima do zemlje klanjamo, celivajući njihove stope. Sa nama je mistično i Sveti mučenik Vukašin jasenovački iz Klepaca čije potresne reči: „Samo ti dijete radi svoj posao“ – upućene monstrumu, lišenom svakog ljudskog lika, jesu primer paradoksalnog trijumfa pravedne žrtve nad zlom, kao i projava ljudskom umu nepojmljive Božije logike, koja se otkriva kao tajna krsta i vaskrsenja.

Zato je, imajući iskustvo pravde i ljubavi Božije, blaženopočivši patrijarh German na tom mestu mogao reći: „Ne smemo zaboraviti, ali moramo oprostiti“, rekao je patrijarh Srpski Porfirije.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još