• Početna>
  • Vesti>

Vučić i Kurti sutra u Briselu, prištinski analitičari ne očekuju bitan pomak

Kosovski premijer Aljbin Kurti sastaće se u ponedeljak po drugi put u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali nema velikih očekivanja za konkretne pomake ni od ovog njihovog susreta, piše Koha.

Prema rečima analitičara, na ovom sastanku trebalo bi da se postigne dogovor o temama i dnevnom redu za razgovore u narednim mesecima.

Stručnjak za evropske integracije Besnik Vasolirekao je da ne očekuje mnogo od predstojećeg sastanka Kurti-Vučić, i da će biti nalik prethodnom.

Dodao je da nije bilo konkretnih odgovora na četiri zahteva premijera Kurtija i da je očigledno da su strane pozicionirane prema svojim ciljevima.

Vasoli smatra da je rešenje aktivnije učešće Sjedinjenih Američkih Država, kako bi strane započele dijalog i krenule ka sporazumu.

“Biće to sastanak sličan prošlom. Kurti je podneo neke zahteve za koje nismo videli konkretne odgovore. Mislim da su obe strane pozicionirane i ne pokazuju spremnost da se pomaknu. Dokle će ići EU da bi ih nagovorila da se pomaknu sa pozicija, znak je pitanja. Možda SAD, koje izgleda da su umešane, imaju priliku da malo lobiraju i imaju pozitivan uticaj na obe strane da nastave dijalog i krenu ka sporazumu“, rekao je Vasoli.

Pesimističan je i Emir Abrašiiz “Demokratije plus“, koji ne očekuje stvarni pomak na sastanku 19. jula, ali se nada da će biti dogovora za ozbiljniji povratak procesu dijaloga.

“Nemam nikakva očekivanja o bilo kakvom stvarnom razvoju događaja na sledećem sastanku. Međutim, nadam se da će postojati bar dogovor da se procesu dijaloga vratimo na ozbiljan način“, rekao je Abraši.

Iz Demokratskog instituta Kosova Violjeta Hadžoli, kaže da će možda biti napretka na sastanku Kurti-Vučić, ali da je Kurtijeva vlada spora i da joj je potrebno vreme za pregled i analizu koraka ka postizanju konačnog sporazuma.

“Mogu da kažem da smo optimisti da će dijalog imati konkretne pomake i da ide ka normalizaciji. Međutim, na kosovskoj strani vidimo da vlada želi da odvoji potrebno vreme da razvije ovaj proces bez žurbe, pažljivim razmatranjem i analizom koraka ka sporazumu. Zbog toga ne vidimo brzi dogovor“, rekla je Hadžoli.

Na prvom sastanku na visokom nivou u okviru nastavka dijaloga između Kosova i Srbije, premijer Kurti je predstavio četiri predloga: prelazak šest zemalja Zapadnog Balkana iz CEFTA u sporazum SEFTA, potpisivanje mirovnog sporazuma o nenapadanju između  Kosova i Srbije. Obostrani reciprocitet, uključujući pitanje manjina, tako da Srbi na Kosovu imaju svoje Nacionalno veće kao što imaju Albanci i Bošnjaci u Srbiji. Kao konačni predlog, Kurti je zahtevao ostavku Veljka Odalovića u srpskoj delegaciji za nestale.

Pored ovog sastanka na visokom nivou, nedavno je održan i sastanak delegacija Beograda i Prištine na ekspertskom nivou.

Izvor Koha, Kosovo Online

Comments

Pročitaj još