• Početna>
  • Vesti>

Parastos u Velikoj Hoči: I da hoćemo, ne možemo da zaboravimo, poručili preostali Srbi koji ovde žive

U Velikoj Hoči održan je parastos u znak sećanja na period od 17. do 22. jula 1998. kada je postradalo četrdeset troje Srba. Na komemorativnom skupu prisustvovali su članovi porodica, rođaci, prijatelji kao i preostali Srbi koji ovde žive, prenosi RTK2.

Noseći vence, cveće i fotografije ubijenih i kidnapovanih Srba iz Zočišta, Orahovca, Velike Hoče, Retimlja, Opteruše i Bratotina, okupljeni su prošetali glavnom ulicom Velike Hoče do spomen obeležja postradalim Srbima, gde je održan parastos stradalima.

“Nekima su 23 godine prošle kao tren, a drugima ipak bile duge kao život ceo i mučne jer su prošle u bolu strepnji, čekanjima, strahu, neizvesnosti, pitanjima bez odgovora, ili sa odgovorima koji se kao mač zabadaju u srce koje iznova krvari i boli. I da hoćemo da zaboravimo ne možemo”, istakla je Olivera Radić.

“Ovo što ovo ovde danas vidimo to je naša slika, to je naš dokaz da na opštinu Orahovac na današnji dan desilo se nešto što od nas niko nije očekivao”, kazao je Negovan Mavrić iz Velike Hoče.

Predsednik privremenog organa opštine Orahovac Aleksandar Micić kazao je da neće zaboraviti 1998. godinu.

“Trebamo se podsećati i pamtiti sva nedela koja smo doživeli, sva stradanja i strepnje tih dana kada smo čuli za Kostiće iz Retimlja, za ljude iz Opteruše, za okupirani Orahovac kada niko nije mogao da izađe iz svojih kuća i dvorišta”.

Srbi iz različitih mesta dolaze na ovaj dan u Veliku Hoču.

“Svake godine dođem ovde da podržim moju drugaricu Gocu koja je izgubila sina Damira, Slobodanku koja je izgubila Bojana, mog školskog druga Srećka Lazića, sve Kostiće i sve koje danas ovde pominjemo”, rekla je Lela Đorđević iz Niša.

“Okupimo se ovde u Velikoj Hoči da se podsetimo svih događanja i odamo poštu svim žrtvama iz ovog kraja ovde”, istakla je Milena Nedeljković iz Gračanice.

Parastosu u Velikoj Hoči, kako su ranije preneli mediji, trebalo je da prisustvuje i Veljko Odalović predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica, kome nije dozvoljeno da uđe na Kosovo.

Izvor: Kosovo online/RTK2

Comments

Pročitaj još