• Početna>
  • Vesti>

Predsednik opštine Gračanica o napadima na Srbe: Zatražili smo od Kfora da pojača patrole

Srbi na Kosovu i Metohiji sve više strahuju za svoju bezbednost. Od početka godine registrovano je oko 80 incidenata u srpskim sredinama što je više nego cele 2020. Poslednji je bio napad na Ranka Bacića iz Kline. Predsednik opštine Gračanica kaže za RTS da je zatražio od Kfora da pojačaju patrole.

Od Vidovdana do danas beleži se porast napada na Srbe u Gračanici. Ranko Bacić koji je napadnut u Dolcu i dalje je u bolnici. Utvrđeno je da su mu polomljena dva rebra. Pre Bacića, napadnut je Nikola Perić u Gojbulji, a Dragica Gašić svakodnevno trpi pritiske da se iseli iz svog stana u Đakovici.

Srđan Popović predsednik opštine Gračanica kaže da svi nedavni incidenti govore da bezbednosna situacija nije dobra.

“U Gračanici je bilo par incidenata, apelovali smo na policiju po ko zna koji put da radi svoj posao. Policija amnestira ljude koji izazivaju inicidente i koje se bave kriminalom. To mora da stane”, navodi Popović za RTS.

Prema njegovim rečima, uzrok novog talasa lokalni Srbi vide u oštroj retorici iz Prištine – predsednice i premijera privremenih institucija Vjose Osmani i Aljbina Kurtija.

“Bilo da to čine zbog lokalnih izbora ili nečeg drugog, jasno je da time indoktriniraju mlade koji izazivaju incidente”, ocenjuje Popović.

“Institucionalno i pravno oslanjamo se na državu Srbiju. Pozivamo sve bezbednosne strukture da ozbiljno shvate situaciju u srpskim sredinama”, poručuje predsednik Opštine Gračanica.

Istako je da na sastanku sa Kfrom rekao da treba da pojačaju patrole i obećali su da će to i učiniti i da razumeju situaciju.

“Raduje to što su obećali na zajedničkim sastancima sa Euleksom prenesu ono što smo se dogovorili”, dodaje Popović.

Kaže da mu je čudno je što međunarodna zajednica ćuti, što nema osuda sa njihove strane.

Osuda je, konstatuje, jedino stigla iz kancelarije OEBS-a iz Beograda od Jana Bratua koji je bio na Kim i koji poznaje situaciju.

“Bratu poznaje prilike na KiM i to je ohrabrujuće za srpski narod”, kaže Popović.

Popović ukazuje da se uprkos svemu lokalne vlasti pokušavaju da održe normalan život. U poseti Gračanici je vaterpolista Nikola Rađen. Organizovao je školu plivanja u koju se prijavilo više od stotinu dece.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još