Vučić: Zaštitu Srba tražićemo i u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da veruje da će u drugoj polovini meseca doći do nastavka dijaloga sa Prištinom na najvišem nivou u Briselu i da će tom prilikom zaštita srpskog naroda na Kosovu i Metohiji biti istaknuta kao snažan zahtev.

Aleksandar Vučić je na pitanje o tome kako se može pomoći Srbima na Kosovu i Metohiji na koje se konstantno vrše pritisci rekao za tv Pink da ćemo se boriti i brinuti o nasem narodu koliko možemo i preko međunarodne zajednice.

Vučić je povodom slučaja Dragice Gašić povratnice u Đakovicu rekao da je njen slučaj samo paradigma o tome koliko im smeta jedna zemlja.

Vučić je rekao i da ne može da veruje kako se o tome izveštava u pojedinim našim medijima.

Napominje i da Srbija od 1999. godine i 2008. godine nema faktičku vlast na KiM i da ništa ne može da preduzme mimo međunarodne zajednice da bi zaštitla te ljude, ali da će se pomoći na druge načine koliko se može.

Vučić je nakon obilaska puteve i postrojenja HE “Đerdap”, na pitanje oko naoružavanja prištinske vojske istakao da rade sve što je suprotno rezoluciji 1244 i međunarodnom pravu. Što se tiče najave o nabavci naoružanja iz Turske kaže da će o tome razgovarati sa turskim prijateljima.

Ukazao je da su naša i prištinska vojska kao “nebo i zemlja”, i da se ne mogu porediti jer nisu iste kategorije.

Kazao je da imamo dobre odnose sa Kforom i zahvalio generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu na dobrim porukama, i poštovanju onoga o čemu su razgovarali, ističući da je cilj očuvanje sigurnosti i razvoja naše zemlje.

Vučić je takođe zahvalio i na tome što mu je opština Zvečan uručila priznanje počasnog građanina.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još