• Početna>
  • Vesti>

Vučić sa Orbanom: Mađarska će uvek moći da računa na srpsko prijateljstvo

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je predsedniku vlade Mađarske Viktoru Orbanu na tome što uvek otvoreno i iskreno zastupa interese Srbije. Poručio je da će Mađarska uvek moći da računa na prijateljstvo Srbije.

Predsednik Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za medije sa Viktorom Orbanom, rekao da je uloga Mađarske u regionu stabilizujuća.

“Smatramo da je Srbija najveći prijatelj Mađarske, i vama hvala na tome, hvala na tome što imate vremena za Zapadni Balkan, što razmišljate i politički i ekonomski, i hvala što uvek dobijemo prostor i vreme u našoj agendi. To je stvar koju izuzetno cenimo, uvek ćemo da poštujemo i time ste svoju ulogu označili važnom na prostoru Zapadnog Balkana”, poručio je Vučić na konferenciji nakon sastanka u Predsedništvu.

Predsednik zahvalio Mađarskoj i Orbanu na podršci putu Srbije u EU.

“Mnogi govore da podržavaju to, ali malo ko to čini hrabro i otvoreno, spreman da i zbog Srbije pretrpi kritike, kao što to činite vi. Mi na tome možemo da budemo zahvalni i da kažemo da ćete uvek moći da računate na srpsko prijateljstvo”, napomenuo je predsednik.

Zahvalio je i šefu mađarske diplomatije Peteru Sijartu, kome je uručio Orden srpske zastave prvog stepena.

“Peter Sijarto uvek i na svakoj međuvladinoj konferenciji Srbije i EU ne samo bio, već nedvosmisleno i jasno iskazivao da Srbija mora što pre da se pridruži EU, borio se za istinu, nije se stideo svog prijateljstva prema Srbiji i zahvalni smo mu na tome, zahvalni smo Orbanu što je vodio takvu politiku. Verujem i sigurni smo da je orden koji ste dobili samo jedan beočug u lancu našeg prijateljstva i svega što zajedno možemo da uradimo u ubudćnosti”, naglasio je Vučić.

Dodao je da Sijarto ima posebne zasluge u razvijanju saradnje Srbije i Mađarske, napominjući da su odnosi dve zemlje najbolji u istoriji.

“Raste trgovinska razmene, ove godine više od dve milijarde evra” 

Vučić je ukazao i na ekonomske i trgovinske odnose Srbije i Mađarske, koji se sve više razvijaju.

“Mađarska je bila Srbiji 13, 11. pa 9. partner, danas je peti ekonomski, trgovinski partner Srbiji. Za nekoliko godina drastično je uvećana trovinska razmena između dve zemlje, što je značajno za obe zemlje. Došli smo do gotovo dve milijarde evra trgovinske razmene, a u prvih pet meseci imamo rast u robnoj razmeni od 23 odsto, što znači da je iznosila gotovo 900 miliona evra, očekujem da pređemo dve milijarde ove godine. Sve više kompanije izvoze u Mađarsku, sve više koje uvoze robu iz Mađarske”, ukazao je Vučić.

Naveo je da je 16 mađarskih kompanija napravilo velike investicije u Srbiji prošle godine, tri na severu Srbije i 13 južno od Save i Dunava.

“To govori o posvećenosti Mađarske, posvećenosti celoj Srbiji, uz to da uvek pomažu pripadnike mađarskog naroda koji žive u Srbiji. Mađarska vlada je umnogome doprinela tome da imamo izuzetne odnose sa Mađarima u Vojvodini, nikada toliko dobre. Imamo nikad manje međuetničkih incidenata, gotovo da ne postoje danas, to govori o poštovanju, novom odnosu, o veri i poverenju jednih u druge”, rekao je predsednik.

Istakao je da sa poštovanjem gledamo jedni u druge i uvek, dodaje, pokušavamo da razumemo jedne druge.

“Posebno bih tu pohvalio lidera Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora na njegovom racionalnom, pragmatičnom i fantastičnom iskoraku koji je značio boljim odnosima Srbije i Mađarske”, rekao je Vučić.

Orban: Stabilizacija regiona nije samo ekonomsko pitanje, već i pitanje suživota naroda 

Premijer Mađarske Viktor Orban je rekao da su razmotrili važna pitanja i da se Mađari trude da budu skromni i istakao mađarsku izreku “naš uspeh je toliko važan da nećemo dozvoliti nikome da govori o tome umesto nas”, a pošto su medijima interesantniji skandali nego uspesi, onda oni sami moraju da govore o uspesima.

Dodao je da se govorilo o razvoju železnice, kao i da će 13 od 16 projekata biti usmereni na područje Vojvodine, a spomenuo je i povezivanje gasovoda.

“Ako se dobro sećam, pre nekoliko godina kada smo razgovarali sa predsednikom o transportu gasa, tada se Mađarska stvarno trudila da korektno formira cene i u ono vreme kada je Srbija bila u teškoj situaciji, a gas je stizao samo preko Mađarske”, istakao je Orban.

Naglasio je da stabilizacija regiona nije samo ekonomsko pitanje, već i pitanje suživota naroda i poverenja, što je, kako je naveo, duhovno pitanje.

Orban je podsetio da je u politici 30 godina i da ne vidi Srbiju prvi put i naglasio da ako se pogledaju brojke Srbije u poslednjih sedam godina može videti da se formira jedna priča o uspehu.

“Državni dug je pao, a što se tiče prihoda, ja mislim da je Srbija bila na četvrtom mestu po primanjima, sad je na prvom mestu. Vidimo razvoj grada, investicije, pa ako neko ima nepristrasan pristup prema Srbiji, a nije slep, onda tačno vidi šta se događa”, kazao je Orban i naveo da je u pitanju epoha koja se razvija i širi.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još