• Početna>
  • Vesti>

Borbu sa kovidom izgubio 1 pacijent, koronavirus potvrđen kod još 110 osoba

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 110 osoba od testiranog 7.881 uzorka. Od posledica zaraze preminula je jedna osoba. Na respiratoru je 11 pacijenata.

Bolja epidemijska situacija i pad broja novozaraženih koronavirusom ne sme da nas zavara, upozoravaju stručnjaci. Opasnost, ističu, nije prošla jer se pojavljuju novi sojevi virusa.

U Srbiji su zvanično pre nekoliko dana registrovana dva slučaja delta soja koronavirusa kod putnika koji su se vraćala iz Rusije, a pidemiolog Branislav Tiodorović rekao je za RTS da se, iako ovaj soj ima nešto blažu kliničku sliku, brzo širi, i da treba iskoristiti leto da se što veći broj građana vakciniše.

Prema rečima epidemiologa u našoj zemlji je dosta je smanjen broj pozitivnih slučajeva iako u nekim krajevima Srbije imamo blago povećanje. Najveći broj se sada otkriva pri testiranju za putovanje.

“Zbog toga je važno da ovaj period iskoristimo za vakcinaciju a poseban apel ide ka mladima koji žele da idu na festivale i žurke”, poručuje Tiodorović.

Stručnjaci poručuju da mladi imaju mogućnost da prime vakcinu, ili će se razboleti.

Upozoravaju da su se kod dece, i pored blažih simptoma bolesti, itekako javljale post-kovid komplikacije. 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još