• Početna>
  • Vesti>

Novosti: Srbi na KiM meta svaki drugi dan, od početka godine napadnuti čak 75 puta

Srbi na Kosovu i Metohiji, kao i njihova imovina bili su, prema podacima Kancelarije za KiM, meta Albanaca čak 75 puta od početka godine. To znači da su naši sunarodnici, u proseku, napadani maltene svaki drugi dan, navode „Novosti“.

Metode koje koriste Albanci da bi pokazali Srbima da im nije mesto na svojim ognjištima su raznolike – pucaju na ljude, prebijaju ih, obijaju im kuće, prete povratnicima, zabranjuju ulaz našima iz ostalih delova Srbije, ali i funkcionerima na KiM, pišu poruke mržnje, lome zastave, kamenuju crkve, bacaju ikone, pale, a ne dozvoljaju prolaz čak ni onima koji nose paketiće za decu.

Ove napade prate i sinhronizovane izjave prištinskih političara, a poslednja je stigla od tzv. premijera Aljbina Kurtija da će “republika Kosovo biti prisutna svuda”, iako prema Rezoluciji SB UN 1244 bezbednosne snage lažne države ne smeju da ulaze u srpske sredine bez dozvole Kfora.

Da ovaj crni mozaik bude potpun potrudilo se Specijalno tužilaštvo u Prištini, podigavši u petak optužnicu protiv predsednika opštine Klokot Božidara Dejanovića zbog navodnog uticaja na birače na parlamentarnim izborima održanim na Kosovu i Metohiji 14. februara ove godine. On je 12. marta uhapšen, zbog sumnje da je “počinio krivično delo kršenje slobode odlučivanja birača”.

Ovo hapšenje našlo se na dugačkoj listi napada na Srbe. Tu je i incident od 3. februara, kada je na kući porodice Krstović u Goraždevcu ispisan grafit “UČK”, a dan kasnije ukradeni su arheološki ostaci iz Isposnice Svetog Petra Koriškog kod Prizrena. U istom mesecu zabranjen je ulaz novinarima tri medijske kuće, kao i rukometašima iz Arilja.

Mart je počeo obijanjem kuće jednog Srbina iz Gračanice i krađom novca, a nastavljen gaženjem kolima srpskog dečaka L. P. u Gračanici. Vozač Albanac je pobegao sa mesta nesreće. Obijeno je nekoliko bogomolja (parohijski dom pored Hrama Svetog Apostola Luke u selu Vitomirici, Crkva 40 sevastijskih mučenika, Sveti Dimitrije, Sveta Nedelja, Crkva Svetog Marka…), ukradena nadgrobna ploča na groblju Binač, u nogu je u selu Šilovo upucan Srbin, vlasnik jednog restorana.

Tokom aprila obijena je zdravstvena ambulanta u selu Gojbulja, pokušan je upad u KBC na severu Kosovske Mitrovice, uhapšena novinarka RTS Tamara Grujić u Vučitrnu, demolirana su ulazna vrata osnovne škole u Obiliću, napadnut Lazar Đorđević sa porodicom na svom imanju u selu Gojbulja.

Napadi su nastavljeni i u maju i junu, pa je kamenovana kuća Jaćovića u Kosovskoj Vitini, Miroslavu Lukiću iz Velike Hoče trojica Albanaca polomila su nos, kamenje je bacano na crkve Svetog Jovana Krstitelja u centru Peći, Svete Petke u Kosovskoj Vitini, Presvete Bogorodice u Lipljanu, u mestu Suvi Do iz vozila u pokretu ispaljena su tri hica u vazduh, napadnuta je kuća povratnika Radoja i Miloja Pumpalovića u selu Dubrava, opština Istok (peti napad na njih za godinu dana), a onda su još jednom napadnuti i Jaćovići.

U svoj dom kod Novog Brda vratila se porodica Sretena Stojiljkovića, a ubzo su im ukradena drva i alat, a komšiji Božidaru Zdravkoviću iz istog sela (zaselak Ćeranovica, povratničko selo Klobukar) obijen je pomoćni objekat na kući i ukraden šporet.

Posle liturgije u nezavršenom Hramu Hrista Spasa u Prištini, koja je na Spasovdan – 10. juna, održana nakon 23 godine, policija je upala u crkvu. Oskrnavljeno je groblje porodica Stojanović i Šarić u Orahovcu, ukradena strujna instalacija u Crkvi Svetog Uroša u Uroševcu, a napadi na Dragicu Gašić, prvu srpsku povratnicu u Đakovicu, ne prestaju.

Ovaj neverovatni niz nasilništva i divljaštva bio je i tema razgovora ministra za zajednice i povratak Gorana Rakića sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, s kojim se sastao u Prištini.

“Svaki vid ovakvih incidenata ukazuje na jasno usmerenu poruku protiv pripadnika srpskog naroda da nisu dobrodošli i da povratnici nemaju šta da traže na svojim ognjištima”, rekao je Rakić i naglasio da Kfor i u budućnosti mora ostati garant mira i stabilnosti na ovim prostorima.

Petković: Sramota međunarodne zajednice

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je za “Novosti” da je alarmantna činjenica da za prvu polovinu ove godine imamo identičan broj kao za celu prethodnu.

“Taj podatak svedoči o drastično rastućoj ugroženosti srpskog naroda, njihove imovine i imovine SPC, kao i o različitim vrstama kršenja sporazuma i osnovnih ljudskih prava, što se ogleda u zabrana ulaska na teritoriju KiM državnim funkcionerima, novinarima, sportistima. Svaki incident, rana i modrica nekog povratnika ili deteta u pokrajini, sramota su na licu međunarodne zajednice. Izostanak njihove reakcije, čiji zadatak jeste očuvanje mira i bezbednosti Srba na KiM, posebno zabrinjava i boli. Opasnije od ćutanja i zatvaranja očiju na opasno ugrožavanje bezbednosti našeg naroda jesu izjave pojedinih evropskih zvaničnika da na prostoru KiM vlada tolerancija i neguje se multikulturalnost”, naveo je Petković i dodao da je indikativno da su se incidenti uvećali nakon što su na pozicije stupili Aljbin Kurti i Vljosa Osmani, a koji svakog dana zapaljivim antisrpskim izjavama raspiruju mržnju prema Srbima, što direktno predstavlja naš narod kao legitimnu metu.

Izvor: Novosti

Comments

Pročitaj još