• Početna>
  • Vesti>

Sunjog predao opštinama na severu osam kamiona za odnošenje otpada; uskoro otvaranje regionalne deponije

Ambasador EU na Kosovu Tomaš Sunjog predao je danas komunalnim preduzećima na severu Kosova osam kamiona za odnošenje otpada. Tokom primopredaje ove donacije koja je organizovana u Kosovskoj Mitrovici, Sunjog je najavio da će regionalna deponija na lokaciji Savina stena u opštini Zvečan uskoro biti otvorena.

Sunjog je tom prilikom podvukao  da  ekološka pitanja na Kosovu nisu rešavana dugi niz godina i da to za rezultat ima mnoštvo divljih deponija, naročito pokraj reka.

“EU preuzela je ozbiljnu obavezu rešavanja ekoloških pretnji i pokretanja Evropskog zelenog sporazuma na području Zapadnog Balkana. Imali smo blisku saradnju sa opštinama na severu Kosova kako bismo identifikovali i rešili dugogodišnje probleme u upravljanju otpadom. Naši napori sada počinju da daju rezultate Nadamo se da će ovi kamioni biti dobro iskorišćeni” rekao je Sunjog i dodao da je EU ovim opštinama isporučila 880 kontejnera za odlaganje otpada.

Sunjog je istakao da je najvažnije da svako rešenje do kog se dođe, bude dugoročno održivo.

Uskoro otvaranje regionalne deponije

Sunjog je najavio da će regionalna deponija na Savinoj steni kod Srbovca u opštini Zvečan biti otvorena uskoro, nakon nepredviđenog kašnjenja.

Gradonačelnik ove opštine Vučina Janković  je dodao da je ugovorom, vrednost deponije procenjena na 5,4 miliona evra.

“Sigurno je da se radi o jednom od najvrednijih projekata EU na severu Kosova. To će biti rešenje višegodišnjeg problema koje će urediti životnu sredinu.Očekujemo i nova radna mesta na taj način. Očekujemo da bude izgrađeno i posebno mesto za građevinski otpad  kao i reciklažni centar. O tome ćemo kada dođe vreme, za sada da kažemo da završetak radova očekujemo do kraja kalendarske godine” rekao je Janković.

Ceremoniji je prisustvovao i sadašnji ministar za zajednice i povratak Goran Rakić koji je podsetio da ova saradnja traje četiri godine i da će se nastaviti.

Izvor i foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još