• Početna>
  • Vesti>

Elek: Vakcinacija i epidemiološke mere već daju rezultate

Poslednjih dana epidemiološka situacija u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji stabilnija je i bolja u odnosu na prethodni period, rekao je u izjavi za Televiziju Most direktor KBC Kosovska Mitrovica dr Zlatan Elek . On je dodao da je ovih dana sve manje hospitalizovanih i novoobolelih od Kovid 19.

“U ovom momentu u Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici imamo 56 pacijenata na stacionarnom lečenju, od toga 24 pacijenta su na kiseoniku, dva pacijenta su na respiratoru sa izuzetno teškom kliničkom slikom i sa neizvesnim ishodom. Iz Vlade Republike Srbije dobili smo imejl sa porukom da je stigao najsavremeniji lek za lečenje kovid pacijenata “, rekao je dr Zlatan Elek.

Vakcinacija i epidemiološke mere već daju rezultate. Doktor Elek apeluje na građane da se i za predstojeće praznike pridržavaju tih mera.

“Vakcinaciju koja se i dalje obavlja u Raški treba ubrzati u smislu da se što veći broj stanovnika vakciniše kako bi uspeli da u ovom letnjem periodu postignemo kolektivni imunitet i sebi priuštimo normalan život. To nećemo moći bez vakcinacije i mera kojih trebamo da se pridržavamo: bez većeg okupljanja od 5 lica, nošenje maske i držanje fizičke distance”, istakao je doktor Elek.

Od koronavirusa u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji  u poslednja 24 časa obolelo je još 17 osoba, dok je od posledica virusa preminula jedna osoba, saopšteno je iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.

S obzirom da nema velikog broja pacijenata koji zahtevaju testiranje u PSR laboratoriji u Kosovskoj Mitrovici neće ga biti tokom praznika. Dežuraće crvena i zelena zona KBC, kao i Kovid ambulante u svim srpskim sredinama na KiM.

Izvor: TV Most,Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još