• Početna>
  • Vesti>

Borbu sa kovidom izgubilo 40 pacijenata, koronavirusom zaraženo još 4.398 osoba

Foto: Pixabay

U Srbiji je, prema poslednjim podacima, bitku sa kovidom 19 izgubilo još 40 pacijenata. Potvrđeno je novih 4.398 slučajeva zaraze koronavirusom, od testiranih 18.233. Na bolničkom lečenju nalazi se 7.894 pacijenata, od kojih je na respiratoru 271 osoba.

Nastavlja se imunizacija širom Srbije, a vakcinu protiv koronavirusa je u Rudnoj Glavi primio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je u Zdravstenoj stanici Doma zdravlja “Dr Veroljub Cakić” Majdanpek primio prvu dozu vakcine kineskog “Sinofarma”.

Preneo je da je 106.470 novih Fajzerovih vakcina stiglo na teritoriju Srbije i apelovao na građane da se vakcinišu. 

Doktor Milanko Šekler je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a pozvao građane da se vakcnišu inaveo danekoliko stotina slučajeva zaraženih manje i nije pokazatelj poboljšanja epidemiloške slike u Srbiji jer par dana imamo manji broj testiranih. 

“Vidim gužve ispred kovid ambulanti, vidim da su kapaciteti puni, da se dosta ljudi javlja kod lekara bar ja to gledam sa aspekta tamo gde ja imam komunikaciju, ali čini mi se da nije ništa bolje ni u ostatku Srbije. Mislim da nema mnogo razloga da se radujemo i da mislimo da je sad krenulo na bolje i da smo prelomili. Ne, prelomićemo onog trenutka kada pređemo 55 procenata vakcinisanih sa obe doze”, rekao je Šekler i pozvao građane da se u što većem broju vakcinišu. 

Apeluje na građane da ne slušaju antivaksere i da se za savet obrate onima koji se bave epidemiologijom, virusologijom, mikrobiologijom, imunologijom jer su oni najkredibilniji izvori informacija.

“Slušajte ljude sa kredibilitetom – imunologe, virusologe, epidemiologe i samo se vakcinišite, a korist dolazi sama”, poručio je Šekler.

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska srestva Srbije navodi da je vakcina efikasna i bezbedna i da je suština osnažiti poverenje u referentne institucije.

Istakao je da se sada, kada je oko 1.200.000 građana primilo drugu dozu vakcine, očekuje merljivost efikasnost vakcine protiv kovida u Srbiji. 

“Među preminulima nema onih koji su dva puta vakcinisani. Studije iz SAD, Izraela, Ujedinjenog Kraljevstva to pokazuju, pokazaće se i kod nas da vakcine deluju i daju efekat i ovo će se završiti u jednom trenutku. U Americi su rekli za 4. jul, ja bih rekao možda za naš najveći praznik Vidovdan, 28. juna da možemo da nađemo neki konačan izlaz iz ove epidemije”, rekao je Zelić gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Kada je reč o neželjenim reakcijama na vakcine, Zelić je naveo da je do juče u podne zabeleženo ukupno 736 neželjenih reakcija na sve vakcine, najviše na “Sinofarm” – 263.

“To sve proveravamo. Kada gledamo u odnosu na ukupan broj vakcinisanih, to je zanemarljivo”, naglašava Zelić.

Rekao je da građani mogu da ga pozovu na 011 3951 139 kako bi porazgovarali sa njim i dobili sve neophodne informacije o studijama, sastojcima vakcina. 

Pored pozivanja broja 0800 222 334 i preko preko portala e-Uprave na kome su dostupne i nove usluge vezane za vakcinisanje – “propušten termin za vakcinaciju”i “potvrda o vakcinaciji” građani Srbije imaju mogućnost da se prijave za imunizaciju protiv kovida i putem Vibera, preko kovid 19 Info servisa Vlade Republike Srbije.

Reč je o zvaničnom informativnom servisu Vlade, razvijenom u saradnji sa “Sagom” i “Viberom”.

Građani putem tog servisa mogu da se prijave za vakcinu, informišu se i prate uputstva u vezi sa pandemijom kovida 19.

Takođe, omogućeno je i da građani postave pitanja unosom teksta ili klikom na jednu pod ponuđenih opcija: prijave za vakcinaciju, o vakcinaciji, testiranje na kovid 19, procena simptoma, važni telefoni.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još