• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Srbija i SAD nisu “gurnule pod tepih” neslaganja oko Kosova, ali odnosi imaju pozitivan trend

Foto: Tanjug

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da odnosi Srbije i Sjedinjenih Američkih Država u poslednjih nekoliko godina doživljavaju veliki pozitivan trend i da dve zemlje nisu “gurnule pod tepih” neka svoja neslaganja, naročito oko Kosova, ali su krenuli dalje, prenosi Tanjug.

Dačić je kazao da Srbija očekuje da će novi američki predsednik Džo Bajden, i nova američka administracija, iskoristiti uzlazni trend međusobnih odnosa i sa svoje strane nastaviti da ga obogaćuje novim vidovima saradnje.

Dačić je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije na kojoj je predstavljeno istraživanje o odnosu građana Srbije prema SAD rekao da su dve zemlje krenule dalje, držeći se onog što ih spaja, a ne ono što ih razdvaja.

“Ima li bolje potvrde od reči predsednika Bajdena, tada potpredsednika SAD u Beogradu pre četiri godine, da Srbija predstavlja ključni politički i ekonomski kamen temeljac za ceo region i da li je liderstvo Srbije izuzetno važno za ovaj deo Evrope. Ima li bolje potvrde naših novih odnosa od posete predsednika Vučića Vašingtonu, njegovih razgovora sa tadašnjim predsednikom Trampom, i niza dobrih sporazuma koji su tom prilikom sklopljeni”, rekao je Dačić.

On je dodao da su Srbija i Amerika na pravom putu da potpuno obnove odnose partnerstva i prijateljstva kakve su imali u najvećem periodu svoje zajedničke istorije.

“Ta istorija je duga 140 godina. Potrebno je da se toga podsetimo, naročito danas, kada su Srbija i SAD iskoračile iz perioda međusobnog konflikta i gledaju jedna na drugu kao na iskrenog partnera”, rekao je Dačić.

Dačić je kazao da izgradnja međusobnog uvažavanja nije bila lak posao, navodeći da o tome može da svedoči iz prve ruke, jer je u tome učestvovao i kao predsednik Vlade, ministar unutrašnjih i kao šef diplomatije.

“Vlade Srbije i Sjedinjenih Američkih Država uložile su veliki trud da odnose svojih zemalja vrate na nivo na kojem su bili u najvećem delu svoje zajedničke istorije. Učestvovao sam i sam u tom procesu. Kao posebno važan doživljavam zajednički rad na negovanju, a ponekad i vraćanju iz zaborava, događaja iz naše slavne zajedničke prošlosti kada smo rame uz rame bili u prvom redu borbe za slobodni i demokratski svet u oba svetska rata”, podsetio je Dačić.

On je naveo da gledanje u prošlost jeste važno, ali da se pre svega treba pozabaviti budućnošću, te da istraživanje o odnosu građana prema SAD daje dobar materijal da se oslušne raspoloženje građana.

“Videli smo da ogroman procenat, skoro polovina anketiranih građana, očekuje da će odnosi Srbije i Amerike nastaviti da se popravljaju u narednih pet odnosno deset godina i da očekuju da će oni biti najbolji, prijateljski, na nivou na kojem su bili tokom Prvog i Drugog svetskog rata”, primetio je Dačić.

Kako kaže, naročito je važno, a to govori i o podršci politici koju Srbija vodi godinama, da se od Amerike očekuje da podrži našu zemlju na polju ekonomije, njenom razvoju, povećanju trgovinske razmene, tehnološkom napretku.

“Ovo su više nego jasni orijentiri kojim putem treba da vodimo naše odnose u narednim godinama i oni se u potpunosti podudaraju sa politikom koju vode obe vlade i u Beogradu i u Vašingtonu”, istakao je Dačić.

Izvor: Kosovo online / Tanjug

Comments

Pročitaj još