• Početna>
  • Vesti>

Osmani kritikuje Lajčakovu izjavu o povezivanju stava Srbije o priznanju Kosova sa 5 država EU

Vršilac dužnosti kosovskog predsednika, Vjosa Osmani, reagovala je u sredu na navode specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbija Miroslava Lajčaka, koji je rekao da, ako Srbija bude promenila svoj stav prema Kosovu, isto to može da deluje i na pet evropskih zemalja koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

Prema rečima Osmani, žalosno je ako spoljna politika ovih zemalja podleže politici Srbije i Rusije.

„Osim što je nesrećno, za celu Evropsku uniju je opasno i to što njenih pet država članica određuju svoja pravila i pristupe na osnovu želja i zahteva Srbije“, rekla je Osmani pozivajući ove zemlje da priznaju stvarnost, poštujući mišljenje Međunarodnog suda pravde i da priznajući Kosovo, ne čekajući da to prvo učini Srbija.

Španija, Slovačka, Rumunija, Kipar i Grčka, pet su država članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Vršilac dužnosti predsednice Kosova, Vjosa Osmani, završila je u sredu posetu Briselu, gde se sastala sa visokim zvaničnicima EU i predsednicima oba doma belgijskog parlamenta. Osmani je sinoć imala sastanak sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom i ranije sa predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem, kao i komesarom EU za susedstvo i proširenje, Oliverom Varheliijem.

U utorak, 12. januara, Lajčak je u video diskusiji sa nemačkom ambasadorkom u Vašingtonu Emili Haber naglasio da bi se stav pet zemalja mogao promeniti ako se postigne sporazum između Kosova i Srbije.

„Sve što je prihvatljivo za Srbiju biće prihvatljivo i za druge zemlje koje nisu priznale Kosovo“, podvukao je Lajčak, misleći na svoje kontakte sa tim zemljama, ali i na svoju zemlju, Slovačku i koja takođe nije priznala nezavisnost Kosova. On je bio ministar spoljnih poslova Slovačke.

„Kao bivši ministar spoljnih poslova Slovačke, na moje pitanje kada će moja zemlja priznati Kosovo, rekao sam vam: Dajte mi dobre vesti, kako bih mogao da odem u parlament i kažem im da je vreme da razmotre stav. Jasno je da je dobra vest (imati) sporazum sa Srbijom“, rekao je Lajčak.

Tokom boravka u Briselu, vršilac dužnosti predsednice, Vjosa Osmani rekla je da je Lajčak na sastanku insistirao da Kosovo može da nastavi dijalog tek nakon što bude postojala legitimna vlada, nakon izbora koji će se održati 14. februara.

Dijalog između Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije, započeo je 2011. Prekinut je na 20 meseci, od kraja 2018. zbog taksi od 100 odsto koje je Kosovo nametnulo na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, vlade koju je u to vreme vodio Ramuš Haradinaj. Posle toga je sledeća vlada Aljbina Kurtija ukinula carinu, ali je nametnula mere reciprociteta. Srbija je odbila da sedi za pregovaračkim stolom dok Kosovo ne povuče takve mere.

Po dolasku na vlast, vlada koju je predvodio premijer Avdulah Hoti ukinula je reciprocitet, omogućivši nastavak dijaloga u julu 2020. godine.

Prošlo je nekoliko meseci otkako su kosovski premijer Avdulah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić održali nove runde razgovora. EU je rekla da se sastanci na političkom nivou ne održavaju zbog pandemije koronavirusa.

EU je rekla da je ovaj proces usmeren na potpunu normalizaciju odnosa između Prištine i zvaničnog Beograda.

Izvor: Zeri, (prevod sa albanskog Kossev)

Comments

Pročitaj još