• Početna>
  • Vesti>

Istoričar Petar Ristanović u ponedeljak u PKC”Akvarijus”

Gost Privatnog kulturnog centra „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici, u okviru ciklusa „SOS razgovori (Slobodno O Svemu)“, u ponedeljak 28. septembra 2020. godine u 19 časova biće srpski istoričar dr Petar Ristanović.

Povod za razgovor je njegova knjiga „Kosovsko pitanje 1974-1989“ koje su 2019. godine objavili novosadski „Prometej“ i beogradska „Informatika A.D.“. Razgovor sa našim istaknutim istoričarem i intelektualcem u „Akvarijusu“ će voditi njegove kolege istoričari iz Kosovske Mitrovice i Gračanice: Jovan Aleksić, doktorand i asistent na Katedri za istoriju Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, Miloš Damjanović, nastavnik istorije u ovdašnjoj osnovnoj školi i Aleksandar Gudžić, urednik u Domu kulture Gračanica.Ulaz je slobodan

Petar Ristanović je istoričar, rođen 1985. u Podgorici. Detinjstvo je proveo u Užicu gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Osnovne i master akademske studije istorije je završio na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Na istom fakultetu je u decembru 2018. godine odbranio doktorsku disertaciju „Srpska intelektualna elita i kosovsko pitanje 1974–1989”. Dobitnik je nagrade „Gavrilo Princip”, izdavačkih kuća „Prosveta” i „Princip”, za najbolju doktorsku disertaciju odbranjenu u Srbiji tokom 2018. godine iz oblasti nacionalne istorije. Od februara 2011. zaposlen je na projektu „Materijalna i duhovna kultura Kosova i Metohije” Instituta za srpsku kulturu Priština sa sedištem u Leposaviću. Autor je više naučnih radova objavljenih u Srbiji i inostranstvu i učesnik više međunarodnih i nacionalnih naučnih konferencija.

Knjiga „Kosovsko pitanje 1974-1989“ napisana je na osnovu obimne i do sada neistražene arhivske građe iz Arhiva Jugoslavije, Arhiva Srbije, Istorijskog arhiva Beograda, Diplomatskog arhiva Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i više lokalnih arhiva. Posebnu grupu izvora korišćenih u radu čine memoari, dnevnici i sećanja učesnika događaja, ali i štampa (Borba, Večernje Novosti, Politika, NIN…). Osim ovoga, za izradu knjige korišćena je literatura, uglavnom nastala iz pera publicista – naime, istoriografskih i na izvorima zasnovanih istraživanja nema mnogo.

Cilj, postavljen na početku pisanja ove knjige, bio je da se kosovsko pitanje, odnosno njegov period obuhvaćen istraživanjem, rasvetli na osnovu izvora i popuni belina na stranicama istorije ovog još uvek nezavršenog procesa, zamagljenog čestom (zlo)upotebom istorije u političke svrhe.

Izvor Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još