• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Zaustavljanje vladike flagrantno kršenje verskih sloboda

Zaustavljanje vladike raško-prizrenskog Teodosija na administrativnom prelazu Jarinje jeste bahati čin samovolje kojim se vređa čitav srpski narod i Srpska pravoslavna crkva, kojoj je na ovaj način poručeno da njena neprikosnovena prava može da pogazi bilo koji administrativni radnik Prištine, kaže se u saopštenju za javnost direktora Kancelarije za KiM Vlade Republike Srbije Marka Đurića.

“Onemogućavanje našeg crkvenog velikodostojnika da se slobodno kreće po svojoj eparhiji jeste najflagrantnije kršenje verskih sloboda i šamar svim pravoslavnim vernicima na Kosovu i Metohiji.

To što je vladiki Teodosiju, posle udaljavanja sa administrativnog prelaza i verbalnog maltretiranja, navodno zbog dve kante meda, na kraju ipak omogućeno da stupi na Kosovo i Metohiju ovaj incident ne čini manje strašnim.

Ova brutalna uvreda na račun Srpske pravoslavne crkve je odraz nekulture i političkog ekstremizma, koji na svakom koraku ima potrebu da iskaže svoj prezir prema srpskoj kulturi, veri i tradiciji”, rekao je Đurić.

“Zahtevamo od predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji da upozore Prištinu da je takvo ponašanje nedopustivo i da konačno shvate da je svaki napad na SPC zapravo napad na hrišćanski karakter naše južne pokrajine i na evropsku kulturu u celini, te da u skladu sa tim i postupaju”, dodaje Đurić u saopštenju.

Izvor Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još