• Početna>
  • Vesti>

Milisavu Saviću „Zlatni krst kneza Lazara“, Milanu Ciletu Marinkoviću „Longin“

????????????????????????????????????

Žiri manifestacije „Vidovdansko pesničko bdenije 2020“ koja se održava u Gračanici, a koji je radio u sastavu: prof. dr Slobodan Vladušić, Gojko Đogo i Žarko Milenković, doneo je odluku da ovogodišnju nagradu „Zlatni krst kneza Lazara“ dodeli piscu Milisavu Saviću iz Beograda. „Zauzimajući stav starog, a večno mladog pisca, Milisav Savić u multužanrovskoj knjizi Fusnota, piše: „Onaj koji tvrdi da se mora ostati večno mlad i pevati na isti način, ne razume se u sudbinu pisca“ kaže se u obrazloženju žirija i dodaje, da je Savićeva proza: „Pisanje za idealnog čitaoca, pisanje kao igra, pisanje da se ostane večno mlad, a sve više star. Pisanje da bi se pobeglo od sudbine, od zla. Pisanje da bi se zavarao strah od smrti. Stoga je ovaj žiri mišljenja da „ako jedne junske noći neki pisac“ treba da dobije ovu nagradu, onda je to Milisav Savić.“ „Gračanička povelja“ pripala je Draganu Hamoviću, pesniku iz Beograda. „Potekao iz doline kraljeva, odrastao pored „crvene gospođe Žiče“, ovaj pesnik svojom poezijom, ali i svojim naučnim delom, potvrđuje da je tradicija koren na kome se zasniva svaka modernost. Sećanje je osnovni pesnički, esejistički i književnoteorijski sadržalac Hamovićevog učestvovanja u književnom životu. Prvi pokretač i inat da se u književnosti i intelektualnom životu ostane na poetičkom tragu duha i osećajnosti, uprkos književnom i političkom progresivizmuˮ ističe žiri. Bojana Stojanović Pantović, pesnikinja iz Beograda dobitnica je nagrade „Kondir Kosovke devojke”. „Poezija ove pesnikinje je istančano, suptilno, gotovno magijsko tkanje i beleženje iskustava, jezika i tela. Ono „večno žensko“ progovara u pesmama Bojane Stojanović Pantović menjajući svoja obličja od nežnosti do hrabrosti, od smernosti do drskosti, od one kojoj se pomaže do one koja pomažeˮ zaključio je žiri. Nagrada „Pero despota Stefana Lazarevića“ pripala je pesniku iz Lopara (Republika Srpska) Slobodanu Joviću. Poezija Slobodana Jovića je, obrazlaže žiri: „registrovanje egzistencijalnog trenutka, koja čuva izvornost autentičnog iskustva pesnika, ali koja tek u dodiru sa čitaocima dobija svoju punu potvrdu proživljenosti. Pesme Slobodana Jovića predstavljaju pesnika pesimistu, ali i pesnika malih životnih radosti, pesnika koji ume da patnju pretvori u zlato.“

Nagrade će biti dodeljene 27. juna na centralnoj manifestaciji u porti Manastira Gračanica.

Žiri za dodelu likovnih nagrada „Longin“ i „Dimitrije Popović“ za 2020. godinu koji je radio u sastavu: prof. mr Petar Đuza, akademska slikarka Maja Todić i istoričar umetnosti Nebojša Jevtić, doneo je odluku da se nagradu za životno delo „Longin“ dodeli istaknutom srpskom slikaru Milanu Ciletu Marinkoviću iz Beograda, za izuzetan slikarski opus. „Njegova umetnost je vizija i san, istina i realnost, ali je i fikcija koja je duboko pustila svoje korene u stvarnost. Proučavajući i objašnjavajući jednu istu stvarnost, Marinković tu stvarnost filtrira i propušta kroz čovekovu maštu i predstavlja je onakvom kakva ona u čoveku i za čoveka jeste. Mera i vrednost jednog umetničkog dela je što više ljudske istine, što dublji zahvat u materiju života to veća umetnost“ obrazlaže žiri, a nagrada za mladog umetnika „Dimitrije Popović“ slikaru Milošu Bogdanoviću iz Novog Brda.

Nagrade slikarima biće uručene 25. juna u Galeriji Doma kulture „Gračanica“.

Nagrade dodeljuje Dom kulture “Gračanica”, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Izvor RKM/saopštenje

Comments

Pročitaj još