• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Vlada Republike Srbije će nastaviti da pomaže Gorancima

U ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju i svoje ime, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić svim žiteljima Gore i svim Gorancima čestitao je Đurđevdan – Dan opštine Gora i Dan Goranaca.

“U najjužnijem delu Kosova i Metohije, na obroncima surove, ali prelepe Šar planine, ni na nebu ni na zemlji, u krilu netaknute prirode, gde se stenoviti i šumoviti visovi smenjuju sa nepreglednim livadama, smestila se Gora. Ovaj pitomi i miroljubivi kraj iznedrio je vredne i radne ljude, dobre i snažne.

Iako od pamtiveka pod pritiskom raznih asimilatora, kroz vekove svačiji i ničiji, Goranci su uspeli da ostanu svoji, da sačuvaju i sa kolena na koleno prenesu tradiciju, kulturu, jezik. Da se opiru i odupiru gubljenju identiteta i da se izbore za opstanak”,stoji u saopštenju direktora kancelarije za KiM Marka Đurića.

“Goranci su ove principe potvrdili i poslednjih decenija, kada je njihova privrženost Srbima i državi Srbiji bivala surovo kažnjena. Ljubav i lojalnost koju ste iskazali kada je bilo najteže i žrtve koje ste zbog toga podneli, srpski narod ne sme i neće zaboraviti.

Prirodna bogatstva i posebne lepote vašeg kraja, ali pre svega umešnost i marljivost Goranaca, sigurni su pokazatelj da u Gori postoje uslovi za bolji i kvalitetniji život njenih građana.
Vlada Republike Srbije će nastaviti da pomaže Gorancima i da se bori za njihova prava i njihov politički uticaj, koji bi im omogućio da sami odlučuju o svojoj sudbini. Nastavićemo da podržavamo školske, zdravstvene i druge institucije u Gori i učinićemo sve da život Goranaca bude bolji i lakši.
Na kraju, želim vam da Đurđevdan, praznik svekolikog goranskog okupljanja, ove godine proslavite u krugu porodice, vodeći računa o svom zdravlju i zdravlju vaših najmilijih”,dodaje se u saopštenju.

Izvor: RKM,saopštenje

Foto: Kancelarija za KiM

 

Comments

Pročitaj još