• Početna>
  • Vesti>

Još 19 pozitivnih na korona virus na Kosovu, 30 izlečenih

Kosovski Nacionalni institut za javno zdravlje, saopštio je sinoc da je na Kosovu zabeleženo još 19 novih slučajeva inficiranih virusom korona, pa je sada ukupno 184 obolelih, a do sada je izlečeno 30 pacijenata.

Novooboleli pacijenti su slučajevi kontakta, od kojih je 7 iz sela Smrekovnica, opština Vučitrn, tri sa prebivalištem u Prištini, dva iz sela Senik kod Mališeva i po jedan iz sela Vlaški Drenovac (kod Mališeva), Sazlija kod Uroševca, iz Kline, Đakovice, Gnjilana, Topanice kod Kamenice i Vučitrna. 

U saopštenju Instituta za javno zdravlje se navodi da je u laboratoriji u Prištini testirano 259 uzoraka slučajeva hospitalizovanih na Klinici za infektivne bolesti, slučajeva kontakta pod nadzorom, sa terena ii z karantina u Studentskom centru, od kojih je 19 pozitivno na virus SARS-CoV-2.

Takođe je saopšteno da je 7.aprila izlečeno 6 pacijenata, pa je ukupan broj izlečenih sada 30.

Od 8. februara, u Laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju, testirana su ukupno 2.252 sumnjiva uzorka na virus SARS-CoV-2, od kojih su 184 pozitivna.

Do sada je preminulo pet osoba, koje su imale i druge prateće bolesti – dijabetes tipa 2, dijabetička nefropatija, plućne bolesti, tumor leve nadbubrežne žlezde, hipertenzija i gojaznost.

Kosovski Nacionalni institut za javno zdravlje 24 sata dnevno prati, kontaktira i nadgleda sve slučajeve kontakta sa do sada obolelima od koronavirusa, koji imaju obavezu samoizolacije, uz napomenu da potraže medicinsku pomoć, ukoliko  imaju simptome koronavirusa.

Do sada je kontaktirano 3.589 slučajeva koji su pod nadzorom.

Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još