• Početna>
  • Vesti>

DSK podneo zahtev za izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova, Veselji najavio podršku

Demokratski savez Kosova predao je Skupštini zahtev za sazivanje sednice za izglasavanje nepoverenja vladi Aljbina Kurtija.

Taj zahtev potpisalo je 46 poslanika Skupštine Kosova.

“I pored odluke predsedništva DSK-a, predsednik Isa Mustafa dao je još jednu šansu premijeru Kurtiju da danas potpuno i bezuslovno ukine taksu kao i da vrati na dužnost ministra Veljiua (Agim), uz izvinjenje. Ali, premijer nije reagovao. Prema tome, DSK je danas na kraju radnog vremena predao zahtev za nepoverenje sa 46 potpisa poslanika”, stoji u saopštenju DSK-a.

Podsetimo, Aljbin Kurti je 18. marta smenio ministra policije Veljiua jer je javno podržao uvođenje vanrednog stanja zbog korona virusa, što je predložio kosovski predsednik Hašim Tači (Hashim Thaci). Kurti se protivi takvom predlogu, navodeći da je nelogičan i da je aktuelna situacija pod kontrolom.

Kurti se protivi i potpunom ukidanju takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH smatra da se ona treba postepeno zameniti recipročnim merama.

Veselji: Podržaćemo rušenje Vlade

Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veselji kazao je večeras da će poslanici te stranke podržati rušenje Vlade Aljbina Kurtija.

Veselji je na konferenciji za medije rekao da je premijer bežao od odgovornosti i time “zapečatio svoju političku sudbinu”.

“Ovakvo bežanje, u takvom obliku je nedostojanstveno, jer se ne beži kada treba da se boriš za svoj narod. Međutim, kako izgleda, bežanje je posao koji taj premijer najbolje zna da radi. Stoga nije bilo drugačijeg kraja za premijera i Vladu koja je u tako kratkom roku dovela u krajnju opasnost najznačajnije savezništvo za Kosovo”, kazao je Veselji.

Podršku zahtevu DSK za izglasavanje nepoverenja Vladi su do sada dale sve opozicione stranke, Alijansa za budućnost Kosova, Socijaldemokratska inicijativa i Alijansa novo Kosovo.

Za izglasavanje nepoverenja Vladi potrebno je obezbediti najmanje 61 glas u Skupštini Kosova.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Foto: AFP

Comments

Pročitaj još