• Početna>
  • Vesti>

Haradinaj: Nadležnost KBS bez teritorijalnog ograničenja

Predsednik opozicione Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i bivši kosovski premijer, Ramush Haradinaj, tvrdi da je izglasavanjem tri zakona u parlamentu o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) poništena garancija koju je Hašim Tači 2013. dao tadašnjem generalnom sekretaru NATO Andresu Fog Rasmusenu u vezi sa ovlasćenjima KBS u odnosu na sever Kosova.

Haradinaj je na svom fejsbuk profilu, povodom obelodanjivanja prepiske Tačija i Rasmunsena, kojom se garantuje nenadležnost KBS na severu Kosova, napisao da je nakon usvojanja pomenutih zakona o,kako navodi, budućoj nadležnosti KBS obavestio aktuelnog generalnog sekretara NATO Jensa Soltenberga.

Obavestio ga je, kaže, da je usvajanjem tri zakona o transformaciji KBS ukinuto teritorijalno ograničenje nadležnosti KBS.

Istovremeno NATO je pozvan da se potpise novi protokol o operativnoj saradnji sa Kforom, bez teritorijalnih ograničenja.

“Da bi izbegli populizam i zabrinutost nakon današnjeg objavljivanja pisma iz 2013. godine i moguće pravne i ustavne implikacije, uveravam građane Kosova da danas KBS ima pun mandat na celoj teritoriji Kosova, bez ikakvih ograničenja”, napisao je Haradinaj.

Haradinaj podseća Kurtija da u vladinoj dokumentaciji ima i njegovu prepisku sa Stoltenbergom i da je i sa Kurti glasao u parlamentu za pomente zakone o trnsformaciji KBS, bez teritorijalnih ograničenja.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još