Komemorativni skup posvećen novinaru Nikoli Beševiću

Komemorativni skup posvećen nedavo preminulom novinaru i likovnom stvaraocu Nikoli Beševiću biti održan u sredu 4. decembra 2019. godine u 19:00 u Domu kulture „Gračanica“.

Nikola Bešević je svoj profesionalni vek posvetio novinarstvu i likovnoj umetnosti. Jedini je srpski novinar i stvaralac koji nikada nije napustio Prištinu i svoj grad, gde se i upokojio 8. oktobra 2019. godine.

O životu i radu Nikole Beševića govoriće: supruga Armenija Bešević, novinarka i koleginica iz prištinskog Jedinstva Momirka Čanković, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović, novinar i publicista Đorđe Jevtić i književnik Živojin Rakočević.

Posebno je pratio tokove na savremenoj slikarskoj sceni i pratio rad slikara Kosova i Metohije pišući o njima, govoreći na izložbama i podržavajući njihov rad i u posleratnim periodu.

Kao novinar reporter pratio je tragične događaje tokom raspada Jugoslavije. Posle Nato bombardovanja i sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. sarađuje, piše i fotografiše za više beogradskih redakcija, a najviše se, zajedno sa svojom suprugom Armenijom, javljao za Agenciju „Beta“.

Pratio je brojne i važne događaje na posleratnom Kosovu putujući, najčešće bez pratnje i zaštite. Mediji su zabeležili da je nekoliko puta bio meta napada.

Sahranjen je na pravoslavnom grublju u Prištini.

Komemorativno veče posvećeno Nikoli Beševiću organizuju Udruženje novinara Srbije i Dom kulture Gračanica.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još