• Početna>
  • Vesti>

Javna promocija kuvarskog smera Ekonomsko-trgovinske škole u centru grada

U školsku 2019/2020. godinu, Srednja ekonomsko-trgovinska škola – Kosovska Mitrovica ulazi sa novim obrazovnim profilom – smer za kuvara.

Uz pomoć i podršku Ministarstva prosvete Vlade Republike Srbije, kuvarski smer – prvi tog tipa na Kosovu i Metohiji će u ovoj godini primiti deset đaka, koji će pored opšte-obrazovnih predmeta, imati i praktičnu, specijalizovanu nastavu.

Učenici srednje Ekonomsko-trgovinske škole su danas u centru Kosovske Mitrovice podelili brošure građanima i ukratko im objasnili zašto bi trebalo da upišu ovaj smer.

Direktorka škole Dragana Antonijević kaže da je ovo jedan od načina da se pomogne lokalnoj zajednici kao i da se uz pomoć ovog zanimanja može pristojno zaraditi.

“Novina u ekonomskoj školi, novina u našem gradu i novina na Kosovu i Metohiji. Ovo je način da pomognemo našoj zajednici, da olakšamo porodični budžet, da naša deca ostanu ovde. Kuvar je vrlo profitabilno zanimanje i pruža funkcionalno i praktično znanje. Deca su posle završene obuke sposobna da samostalno rade taj posao i zarađuju veoma lepo“ rekla je Antonijević.

Antonijević dodaje da će učenici imati iskusne predavače i profesore.

“Vrlo ozbiljno radimo na pripremi kabineta i deca če obavljati praksu kako u kabinetima tako i sa strateškim partnerima. Želimo da izvedemo generaciju sposobne dece koja će kvalitetno obavljati posao za koji se školuju” kazala je Antonijević.

Mihajlo Kazić, koji je ove godine završio osnovnu školu kaže da srećan zbog otvaranja novog smera i da nestrpljivo čeka rezultate prijemnog ispita.

“Oduvek sam hteo da budem kuvar. Do ove godine nije bilo škole kuvanja i jedva čekam da se završi prijemni ispit kako bih upisao ovaj smer” rekao je Kazić.

U Ekonomsko-trgovinskoj školi uspešno funkcionišu još četiri smera – finansijski administrator, ekonomski tehničar, pravni tehničar i trgovac – treći stepen.

Kako je Antonijević istakla, u toku pripreme za upis buduće generacije đaka, koji će početi početkom jula meseca.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još