Gračanica: Prvi maturski ples

Na trgu “Oslobodiocima” u centru Gračanice, nesvakidašnji prizor, kome je prisustvovao veliki broj meštana. Naime,učenici završnih razreda Medicinske i Građevinsko – saobraćajne škole su prvi put odigrali maturski ples, koji njihovi vršnjaci iz evropskih zemalja izvode već duži niz godina.

Maturanti Medicinske i Građevinsko – saobraćajne škole  su se priključili tradicionalnom maturskom plesu, koji se tačno u podne održava  širom Evrope. Uz zvuke kadrila Johana Štrausa, obučeni u plave i crvene majice, maturanti su obeležili završetak jednog perioda školovanja.

“Pripremali smo se oko mesec dana na časovima fizičkog vaspitanja i nije bilo naporno”.

“Drago nam je što smo prva generacija koja je uspela da organizuje ovako nešto ali sa druge strane mi je žao što se rastajem od drugara”, kažu maturanti.

Ideju o organizovanju maturskog plesa inicirali su članovi Parlamenta Medicinske škole kojem su se priključili i vršnjaci Građevinsko – saobraćajne škole. Predsedica Parlamenta Jasmina Stanišić ističe da su za njegovu organizaciju najzaslužniji maturanti.

“Kao što ste uspeli i da vidite njima je to bilo zabavno, mada nisu navikli na ovakvu vrstu plesa. Nastavnici fizičkog vaspitanja su radili sa njima, učenici su uložili svoj trud, a i mi kao organizatori”, rekla je Stanišić.

„Možda je imalo malih grešaka, ali to nije važno jer smo uspeli da organizujemo ovaj događaj. Mi imamo osamdeset maturanata, a učestvovala je i tridesetak učenika iz Građevinsko-saobraćajne škole. Znači, plesalo je oko stotinak maturanata’’, kazao je Miodrag Živić, direktor Medicinske škole u Gračanici.

Organizatori i učesnici maturskog plesa nisu krili svoje zadovoljstvo jer su na najlepši način napravili iskorak u budućnost. Veruju da će njihov put slediti i generacije koje dolaze i da će ovaj događaj prerasti u tradiciju.  

Izvor: RTK 2

Comments

Pročitaj još