Tači: Granica postavljena mimo volje Kosova i Albanije

U jeku svakodnevnih izjava srpskih zvaničnika o neophodnosti razgraničenja srpskog i albanskog naroda, a kako bi se „sprečilo stvaranje Velike Albanije“, kosovski predsednik Hašim Tači, već nekoliko dana zaredom ističe potrebu „ukidanja granica” između Kosova i Albanije.

Tači je danas u objavi na svom zvaničnom Fejsbuk profilu apelovao na „trajno ukidanje granice koja razdvaja Kosovo i Albaniju“, i ocenio da je „granični prelaz Morina uspostavljen mimo volje Kosova i Albanije”.

„Ove granične ruševine treba da se sklone jednom i zauvek. Kosovo i Albanija treba da imaju slobodu kretanja i robe prema evropskim standardima. Institucije Kosova i Albanije treba da se usude da donesu ove odluke, bez gubljenja vremena!”, napisao je Tači na svom Fejsbuk profilu.

Kosovski predsednik Hašim Tači, takođe je nedavno iz Tirane poručuo da je „vreme za stvaranje albanskog prostora bez granica“ nakon sastanka sa premijerom Albanije, Edijem Ramom.

Osim stvaranja „albanskog prostora bez granica“, Tači je poručio da je na sastanku pokrenuta tema potrebe „korekcije istorijskih nepravdi, sjedinjavajući albanski faktor radi senzibilizacije prava Preševa, Medveđe i Bujanovca na pripajanje teritoriji Republike Kosovo“.

Inače, „uklanjanje nepotrebnih barijera za ekonomiju i biznis s obe strane granice“ dogovorile su vlada Kosova i Albanije na petoj po redu tradicionalnoj sednici povodom obeležavanja godišnjice albanske nezavisnosti 28. novembra prošle godine.

Međutim, rok za sprovođenje ovog dogovora istekao je početkom aprila zbog, kako su kosovski mediji preneli „obaveza koje Albanija ima sa EU“.

Te navode je za “KTV” tada potvrdio Glauk Konjufca, poslanik Samoopredeljenja rekavši da „zvaničnici Evropske unije tvrde da će takav postupak vratiti unazad i status kandidata Albanije za punu integraciju u Evropskoj uniji, ali i fazu u kojoj je trenutno Kosovo”, rekao je Konjufca za “KTV”.

I srpski zvaničnici upozoravaju na pretnju od, kako nazivaju, stvaranja Velike Albanije, ali će se to po njima desiti ukoliko ne dođe do etničkog razgraničenja srpskog i albanskog naroda.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još