• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Italija razume poziciju Srbije po pitanju Kosova i Metohije

Iako ima različit stav po pitanju Kosova i Metohije, Italija razume poziciju Srbije, rekao je predsednik Aleksandar Vučić u Rimu, nakon sastanka sa potpredsednikom italijanske vlade Mateom Salvinijem. Dodao je da je uveren da Srbija može da računa na Italiju kao iskrenog prijatelja.

Vučić je podsetio da je Italija priznala Kosovo i naveo da je sa Salvinijem razgovarao o toj temi. Salvini mu je preneo da Italija želi da bude deo rešenja i da želi da pomogne na sve načine.

Predsednik je naglasio da Italija razume poziciju Srbije i, iako su pozicije dve zemlje različite po tom pitanju, “Italija razume i naše ponašanje i, ponekad, naše frustracije”.

“Mislim da možemo da računamo na Italiju kao na iskrenog prijatelja i na Salvinija kao prijatelja naše zemlje, što nije mala stvar za Srbiju”, rekao je Vučić u izjavi novinarima.

Ne smeju se kršiti sporazumi

Vučić je, uoči odlaska u Tiranu, gde će razgovarati sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, rekao da se ne smeju kršiti potpisani sporazumi i da, kada to bude jasan stav Evrope, onda će i Priština morati to da poštuje.

“To nije pitanje njihove tvrdoglavosti, već snage i jasnoće stava Evrope”, rekao je predsednik Vučić i dodao: “Niko ne može da me ubedi u drugačije.”

On je u izjavi novinarima podsetio da je nedavno razgovarao sa Mogerinijevom i u Berlinu, te da pretpostavlja da će večerašnji sastanak biti analiza onoga što smo prošli i što je pred nama.

Izrazio je uverenje da će od Mogerinijeve ponovo dobiti podršku za nastavak dijaloga i da očekuje istu poruku kao i u Berlinu.

Ponovio je stav da se ne može razgovarati sa nekim ko ne poštuje nešto što je potpisano pre 13 godina.

Vučić je podsetio da je sporazum Cefta potpisan 2006. godine i naglasio da Srbija čak ni 2008. godine, kada je Kosovo protivpravno proglasilo nezavisnost, nije ukidala pravo Prištini da prevozi robu preko centralne Srbije, poštujući Ceftu i SSP.

Govoreći o samitu Brdo-Brioni, na kojem sutra učestvuje u Tirani, Vučić je istakao da svaki sastanak na regionalnom nivou, makar i nemao nikakve rezultate, donosi neku vrstu stabilizacije odnosa i prilika.

“Nadam se da ćemo kroz razgovore koje ćemo imati uspeti bar neke od nedoumica i problema da rešimo i da bar malo spustimo loptu oko događaja u našem regionu. Ako to uspemo, veliki je rezultat”, naveo je predsednik Srbije.

Upitan da komentariše sukob između albanskih političara na Kosovu i neslaganje pre svega Tačija i Haradinaja, te izjavu Haradinaja da su Mogerinijeva, Tači i Vučić razgovarali o razgraničenju, Vučić je rekao kad god ga Haradinaj napada – to je za njega potvrda da radi nešto dobro.

“Neću da ga zaustavljam, neka me napada, a to što napada njih tamo, na pada mi na pamet da ulazim u međualbanske odnose”, poručio je Vučić.

Izvor: RTS, Foto Tanjug

Comments

Pročitaj još