• Početna>
  • Vesti>

Obijena crkva u selu Gojbulja; Kancelarija za KiM: Vandalski čin

U selu Gojbulja koje pripada parohiji vučitrnskoj juče je obijena crkva Sv. Paraskeve, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je obijanje crkve Svete Paraskeve u Gojbulji još jedan je u nizu necivilizovanih i vandalskih napada na objekte Srpske pravoslavne crkve na KiM i “pozvala policijske organe privremenih institucija u Prištini da konačno rasvetle ovaj, ali i druge slučajeve takvog besprizornog ponašanja”.

“Napadi na SPC su i napadi na srpski narod u celini u južnoj pokrajini i imaju nedvosmisleno za cilj da se obeshrabre oni Srbi koji su namerni da ostanu u svojim domovima i nastave da žive na ognjištima svojih predaka” navodi se u saopštenju.

“Takođe, ovakvi vandalski činovi obijanja, paljenja verskih objekata, napadi na sveštenstvo u srpskim crkvama i manastirima na KiM jasno pokazuje i kako bi oni koji se upinju na sve načine da uđu u UNESKO „sačuvali“ kulturne i verske objekte SPC i srpskog naroda, kao spomenika i pokazatelja viševekovnog života i trajanja na tim prostorima.

Kancelarija za KiM osuđuje novi napad na objekte SPC na Kosovu i Metohiji i još jednom poziva međunarodnu zajednicu i njene predstavnike na Kosovu i Metohiji da reaguju i zaštite, kako sakralne objekte, tako i predstavnike SPC i srpski narod u pokrajini” stoji u saopštenju dostavljenom našem radiju.

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da su tom prilikom oštećena vrata crkve i ukraden novac u vrednosti oko 20 evra koji su vernici ostavili za Đurđevdan kada je ovde služena Sv. Liturgija.

„Eparhija Raško-prizrenska još jednom izražava duboku zabrinutost zbog učestalih slučajeva obijanja naših hramova na Kosovu i Metohiji i apeluje na policijske organe da pronađu počinioce ovog i ranijih slučajeva obijanja hramova. Episkop Teodosije je naglasio da obijanja naših hramova dodatno obeshrabruju naš verni narod i da lokalne institucije moraju da obezbede bolju zaštitu imovine Srpske Pravoslavne Crkve i lokalnog srpskog stanovništva, posebno u izolovanim enklavama“, navodi se u saopštenju ERP povodom ovog incidenta.

Inače, vernici su juče oko 16 časova primetili da su vrata na crkvi provaljena i incident prijavili policiji koja je izvršila uviđaj.

U dnevnom izveštaju Kosovske policije o ovom incidentu je navedeno da je „muškarac srpske nacionalnosti prijavio da su mu nepoznata lica oštetila ulazna vrata jednog objekta i ukrala 2.300 dinara“.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, Kossev

Comments

Pročitaj još